MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN (Direkt)

2020-05-29 15:35

MÅNDAG DEN 1 JUNI

=================

- Kina: Caixin industri-PMI maj kl 3.45

Sjönk i april åter under 50-strecket, efter att månaden före lyckats ta sig strax över denna nivå.

Zhengsheng Zhong, chefekonom vid CEBM Group, sade i en kommentar till april-utfallet att Kinas ekonomiska återhämtning hindrades av sjunkande utländsk efterfrågan trots att epidemin i stort är begränsad på hemmaplan.

I maj väntas Caixins industri-PMI stiga marginellt till 49,6, från 49,4 i april, men fortsatt ligga under gränsen på 50 som indikerar tillväxt.

Capital Economics pekar i ett kundbrev på att kolkonsumtionen, som kan användas för att utläsa aktiviteten i Kinas tunga industri, steg märkbart i början på maj och har varit fortsatt stark sedan dess.

"Men nattljusen i industriparker - där det brukar finnas företag i lättare industri - tyder på att återhämtningen i andra delar av industrin förblev väldigt dämpad i maj och tyder på att nya exportorder kan ha försvagats", skriver Capital Economics.

- Silf/Swedbank: industri-PMI maj kl 8.30

Sjönk till 36,7 i april, det lägsta utfallet sedan 2009, med fyra av fem delindex ned. Endast leveranstiderna steg, vilket i detta läge inte ses som något positivt.

- EMU: industri-PMI (def) maj kl 10.00

Euroområdets industri-PMI väntas ha stigit i maj, till 39,5, från 33,4 månaden före.

Chris Williamson, chefekonom vid IHS Markit, konstaterade efter april-utfallet att nedgången för industri-PMI i april var betydligt större än någon gång tidigare under indexets 23-åriga historia. Detta speglade en kombination av faktorer som utbredda fabriksstängningar, efterfrågeras och utbudsproblem - allt kopplat till covid-19-utbrottet.

"Såvida det inte kommer en andravåg av infektioner, vilket skulle få varje återhämtning att spåra ur, bör nyheterna nu börja förbättras i takt med att vi ser fler människor tillbaka i arbete", sade Chris Williamson.

- USA: ISM industri-PMI maj kl 16.00

I april sjönk detta index till 41,5, från 49,1 i mars, vilket dock var ett bättre utfall än väntade 36,9.

"Kommentarerna från panelen var starkt negativa om de närtida utsikterna, då sentimentet tydligt påverkats av coronapandemin och den fortsatta recessionen på energimarknaden", sade Timothy R Fiore, chef för undersökningen på ISM, i en kommentar.

För maj pekar prognoserna mot en svag uppgång till 43.

Commerzbank noterar i ett kundbrev att ISM-indexen har varit alltför positiva de senaste månaderna. Industri-index sjönk till 41,5 i april, men de viktiga komponenterna för nya order, produktion och sysselsättning var alla mycket lägre runt 27. Diskrepansen berodde främst på att en annan komponent som mäter takten för leveranser steg då många företag bara kunde verka i begränsad utsträckning i en miljö med stanna-hemmaorder och social distansering.

ONSDAG DEN 3 JUNI

=================

- Silf/Swedbank: tjänste-PMI maj kl 8.30

Sjönk i april till 39,0 med framförallt dämpad orderingång, men nedgången har ändå varit mindre omfattande än i andra europeiska länder i tjänstesektorn.

- EMU: tjänste-PMI (def) maj kl 10.00

Tjänste-PMI rasade till 12,0 i april och Markits chefekonom Chris Williamson konstaterade att givet att stora delar av regionens ekonomier var nedstängda, och antalet infekterade av covid-19 sköt i höjden, var det oundvikligt att ekonomiska data för april skulle bli dåliga.

"Men omfattningen av nedgången är ändå chockerande", sade han.

I maj väntas tjänste-PMI för euroområdet ha stigit till 28,7.

- USA: ADP privat sysselsättning maj kl 14.15

Spås ha fallit med 9,5 miljoner, efter genomklappningen på drygt 20 miljoner månaden före - merparten av jobben förlorades bland tjänsteproducenter.

Jobbförlusterna bara under april var mer än dubbelt de totala förlusterna under finanskrisen.

- USA: ISM tjänste-PMI maj kl 16.00

Sjönk i april till 41,8, från 52,5 i mars, vilket var långt under förväntningarna på 52,5.

För maj väntas en liten återhämtning till 44,2.

TORSDAG DEN 4 JUNI

==================

- ECB: räntebesked kl 13.45

ECB väntas fortsatt hålla depositräntan oförändrad och i stället agera via ökade tillgångsköp. Det främsta medlet är det särskilda programmet i spåren av coronapandemin, PEPP.

Detta omfattar 750 miljarder euro, men en snabb köptakt har lett till spekulationer om att det relativt tidigt kan börja slå i taket, och för att undvika detta väntas ECB ge besked om utökning redan nu. Bedömare nämner en utökning i storleksordningen 250-500 miljarder euro.

Redan i protokollet från förra mötet öppnades tydligt för en utökning av programmet vid behov.

Commerzbank tror på ytterligare 500 miljarder euro, och ett viktigt skäl är att ECB redan använt nästan 30 procent av resurserna i PEPP.

"Om ECB fortsätter köpa i nuvarande takt så kommer hälften av fonden att ha använts redan i början av juli, det vill säga tre månader efter starten av programmet, även om det enligt ECB är utformat för att löpa till årsskiftet", skriver Commerzbank.

ECB:s uppdaterade prognoser kan också ge argument för detta. ECB-chefen Christine Lagarde har flaggat för att ECB:s milda scenario är överspelat, och de se snarare en BNP-minskning på 8-12 procent i år. Inflationen föll i maj till 0,1 procent, medan kärninflationen låg kvar på 0,9 procent, långt från inflationsmålet.

Den tyska författningsdomstolens utslag, som delvis ifrågasätter Bundesbanks rätt att delta i det tidigare QE-programmet PSPP, har väckt uppmärksamhet och rest frågan om det kan utgöra en hämsko för ECB:s penningpolitik. Flera ECB-ledamöter har sedan dess avvisat den tanken och betonat att ECB fortsatt kan agera kraftfullt vid behov, och även flaggat för att mer stimulans kan komma i närtid.

FREDAG DEN 5 JUNI

=================

- Tyskland: industriorder april kl 8.00

I mars sjönk orderingången till Tysklands tillverkningsindustri med 15,6 procent från månaden före. Jämfört med ett år tidigare var nedgången 16,0 procent.

Väntat var en nedgång i orderingången med 10 procent.

Exportorderingången sjönk i april med 16,1 procent, jämfört med i mars, medan den inhemska orderingången sjönk 14,8 procent.

Commerzbank räknar med att orderingången sjönk ännu mer i april än i mars, och ser en nedgång med 20 procent.

"Men det finns skäl för hopp om en första motrörelse i maj", skriver ekonomerna.

- RGK: utfall statens betalningar maj kl 9.30

Swedbank konstaterar att corona nu sätter djupa avtryck i statens finanser och att Riksgälden i sin senaste prognos räknar med ett underskott på 17,4 miljarder kronor i maj, 62,5 miljarder kronor sämre än i februariprognosen.

"Det är en utveckling som kommer att fortsätta i sommar. Osäkerheten är dock betydande vilket också Riksgälden medger", skriver Swedbank i ett kundbrev.

Hur illa det blir beror bland annat på hur omfattande utbetalningarna blir för exempelvis korttidspermitteringarna och omställningsstödet, men även på hur mycket mindre skatteinkomsterna blir i spåren av konjunkturnedgången.

- USA: sysselsättning maj kl 14.30

Efter att ha rasat med hisnande 20,5 miljoner personer i april väntas sysselsättningen utanför jordbrukssektorn i USA i maj ha minskat med ytterligare 4,25 miljoner personer i maj.

Commerzbank skriver i ett kundbrev att de räknar med att trenden på den amerikanska arbetsmarknaden fortsatt pekar nedåt, vilket synts i fortsatt höga antal nya ansökningar av arbetslöshetsunderstöd i veckostatistiken.

Commerzbank lyfter fram att BLS nu kalkylerar en arbetslöshet på 24,8 procent i maj, baserat på underlaget för den aktuella mätveckan.

"Med antagandet att den officiella statistiken fortsätter att visa arbetslöshet på en lägre nivå än i denna undersökning, skulle detta resultera i en officiell nivå på 20-21 procent", skriver Commerzbank.

Deras prognos är att antalet sysselsatta har minskat med 10 miljoner personer i maj, baserat på beräkningar om att 8 procent färre hade ett jobb än i april.

Unicredit ser en arbetslöshet på 19% och tror att antalet sysselsatta föll med 7 miljoner.

De tycker prognoserna omgärdas av mer osäkerhet än vanligt, speciellt för arbetslösheten eftersom den beror delvis på hur många amerikaner som lämnar arbetskraften och antalet permitterade som registrerat sig på fel sätt.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -