VÄTGAS
KAN BLI NYCKEL I GRÖN EU-OMSTÄLLNING - BN (Direkt)

2020-05-28 11:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bolag som tillverkar elektrolysmaskiner som sönderdelar vatten till väte och syre har noterat kraftiga kursökningar hittills under året, och tänkbar anledning till det är att de mycket väl kan komma att bli nyckeln till EU:s gröna omställning efter pandemin, skriver Bloomberg News.

EU har fastslagit mål om att nå nettoutsläpp av växthusgas år 2050, vilket kan förklara en rusning på 291 procent i brittiska vätgasutvecklaren ITM Power.

Norska Nel är en av ITM:s främsta konkurrenter, och här är aktien upp med 70 procent i år. Franska McPhy Energy har i sin tur stigit med 50 procent.

Även en hoper svenska bolag har vätgasrelaterad verksamhet. Volvo har slagit sig ihop med Daimler, som i sin tur siktar på utvecklingsavtal med Rolls-Royce för både fordons- och industriell vätgas. Powercell, Cell Impact, Metacon och Impact Coatings är några av de börshandlade aktörerna som satsar på allt från bränsleceller för fordon till teknologi för energilagring, kraftvärme och elförsörjning till fordon, elektroniska produkter, industri och fastigheter som ersättning för koldioxidutsläppande fossila bränsleslag som olja och naturgas.

Förhoppningen är att vätgasen på ett säkert sätt ska bidra till att kapa växthusgasutsläpp från vissa delar av industrin där de är som allra högst, bland annat inom ståltillverkning. I detta fält har stålbolaget SSAB, gruvkoncernen LKAB och energibolaget Vattenfall gått ihop i ett projekt kallat Hybrit, där målet är att drastiskt minska industrins utsläpp genom så kallat "grönt stål" och fossilfri produktion 2045.

Med en så kallad direktreduktion hoppas SSAB kunna byta ut kol mot vätgas för att skilja järn från syre i tillverkningen med de enda restprodukterna i form av järn och vatten.

"Erkännandet av att vätgasen är en väsentlig del av vår klimatmässiga återhämtning växer sig allt större. Industrin kan bli större än hela fossilgasindustrin", sade Investec-analytikern Marc Elliott till nyhetsbyrån.

Hajpen speglas också i de kraftiga kursrusningarna, som skapat börsvärden som ännu är långt ifrån fundamentala värderingar. I stället är det förhoppningar om statliga satsningar och vilka namn som står på utvecklingskontrakt som styr. ITM har bland annat tecknat avtal med Shell och den danska energikoncernen Örsted. Dessutom har gaskoncernen Linde tagit en minoritetspost i bolaget.

"Vi värderas av marknadspotential, det faktum att vi är ett renodlat vätgasbolag och mot bakgrund av att marknaden börjar inse behovet av elektrolys. Energibolagen runtom i världen börjar inse att vi inte kan komma till nettoutsläpp utan förnybar vätgas", sade ITM:s vd Graham Cooley i en intervju, skriver nyhetsbyrån.

Kostnaden för tillverkning av elektrolysmaskiner kommer rasa de kommande decennierna, skriver Bloomberg. I takt med att produktionen skalas upp kommer en liknande industrialisering ske inom vätgasen som gått att konstatera kring vind- och solkraft, som kommit ned kraftigt i pris efter att statliga stödinsatser riktats mot till en början småskaliga pilot- och utvecklingsprojekt.

I avsnitt 8 och 11 av Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney kan du höra mer om vätgasens intåg på energimarknaden. FollowTheMoney finns för lyssning på bland annat <i>Spotify</i>, <i>Apple Podcast</i> och <i>Acast</i>.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


NEL - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

Cell Impact - I dag

{point.key}

Metacon - I dag

{point.key}

Impact Coatings - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -