USA
PLANERAR UTVISA TUSENTALS KINESISKA STUDENTER - NYT (Direkt)

2020-05-28 14:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska regeringen planerar att avsluta visum för tusentals kinesiska studenter och i praktiken slänga ut dem ur landet på grund av påstådda kopplingar till kinesiska folkets befrielsearmé, enligt New York Times källor.

Trumpadministrationens förslag om visumåtgärder mot de kinesiska studenterna har manglats i Vita huset redan innan den senaste tidens upptrappning sedan kinesiska kommunistpartiet lade fram ett förslag om att införliva Hongkong under nya säkerhetslagar som gäller för övriga Kina, ett förslag som röstades igenom på torsdagen.

Planen är den första som ämnar utesluta tillgången till en kategori av kinesiska studenter i landet, och New York Times källor har tillstått att studenterna kan komma att mista sina visum även om det saknas bevis för brottsliga gärningar. Misstankarna från de amerikanska myndigheterna cirkulerar snarare runt vissa kinesiska universitet där många av studenterna utbildats.

Eskalationen mellan USA och Kina har varit tydlig de senaste veckorna, sedan USA införde nya restriktioner mot bolag som levererar amerikanskutvecklade nyckelkomponenter till den spionageanklagade telekom- och elektroniktillverkaren Huawei, som svartlistats som ett nationellt säkerhetshot.

Kina svarade med hot om sanktioner mot amerikanska konkurrenter till Huawei som Apple och Cisco samt en mängd andra storbolag med verksamheter som är beroende av kinesisk tillverkning och försäljning, bland annat den redan krisande flygtillverkaren Boeing.

Därefter har säkerhetslagen i Hongkong och fristadens demokratiska särställning i landet seglat upp som det främsta orosmolnet kring Kinas förhållande med USA och övriga västländer.

I Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoneys senaste avsnitt; "Made in China: Mittens rike mot maktens centrum?" kan du höra mer om Kinas frammarsch i världspolitiken och globalekonomin. Avsnittet finns tillgängligt på bland annat <i>Spotify</i>, <i>Apple Podcast</i> och <i>Acast</i>.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Cisco Systems - I dag

{point.key}

Boeing - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -