USA
HONGKONG HAR INTE LÄNGRE SÄRSKILD STATUS - POMPEO (Direkt)

2020-05-28 05:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade till kongressen på onsdagen att Hongkong inte längre kvalificerar för sin särskilda status under amerikansk lagstiftning, då det inte längre ses som autonomt från Kina.

Det rapporterar Financial Times.

"Ingen vettig person kan i dag med säkerhet säga att Hongkong fortsatt har en hög grad av autonomi från Kina, givet fakta på marken", sade han.

Bakgrunden är Kinas planer på att införa nationell säkerhetslagstiftning i Hongkong, vilket enligt internationella kritiker underminerar dess relativa friheter under den tidigare parollen "ett land, två system".

Denna status har lagt grunden för att utveckla Hongkong till ett betydande finansiellt centrum och särskild handelsstatus med USA.

Mike Pompeo gjorde inga rekommendationer, men enligt utrikesdepartementet har Trump en lång lista på möjliga åtgärder, inklusive visa- och ekonomiska sanktioner.

Enligt källor till Reuters överväger Trump-administrationen att ta bort Hongkongs fördelaktiga tullnivåer mot USA som en del av responsen mot Kinas planer.

Tidigare i veckan sade Trump att de arbetar på en kraftfull respons som kommer att presenteras i slutet på veckan.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -