TELEKOM
STOPP FÖR HUTCHISON-KÖP O2 OGILTIGT - EU-DOMSTOL (NY) (Direkt)

2020-05-28 11:49

(Tillägg: från stycket sex)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-domstolen ogiltigförklarade på torsdagen EU-kommissionens beslut 2016 att stoppa Hutchisons köp av Telefonicas brittiska verksamhet O2.

Det tillkännagav EU-domstolen i ett pressmeddelande.

Tribunalen, en avdelning av EU-domstolen, fann att kommissionen inte bevisade att uppköpet skulle ha tillräckligt negativa effekter på priser och kvaliteten på tjänster som konsumenterna erbjöds.

Vidare fann tribunalen att kommissionen inte visade att uppköpets effekter på nätdelningsavtalen och infrastruktur för mobiltelefoni i Storbritannien påtagligt skulle hindra konkurrensen.

En tredje invändning från tribunalen var att kommissionen inte tillräckligt beaktade uppköpets effekter på grossistmarknaden som ett påtagligt hinder för konkurrensen.

Centralt i kommissionens beslut den 11 maj 2016 för att förbjuda sammanslagningen var att antalet mobiloperatörer i Storbritannien skulle minska från fyra till tre.

Förutom Hutchisons operatör Three skulle bara två andra operatörer återstå, Vodafone och Everything Everywhere (EE), som tillhör British Telecom.

Three väckte talan mot kommissionens beslut i EU-domstolens förstainstansrätt, tribunalen.

"Enbart den effekten att konkurrenstrycket på de konkurrenter som blir kvar minskar är dock, i princip, inte i sig tillräcklig för att visa att den effektiva konkurrensen påtagligt skulle hämmas, inom ramen för en skadeteori som grundar sig på ickesamordnade effekter", skrev tribunalen i sitt avgörande.

Tribunalens avgörande kan överklagas till den högre instansen, som kallas också domstolen, inom två månader och tio dagar.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -