Pacific Precious
Gruvbolagen är historiskt billiga i förhållande till guldpriset - Pacific Precious (Finwire)

2020-05-28 12:11
Pacific Precious förvaltas av Mattias Gromark som kommenterar läget och ger sin syn på fondens senaste utveckling. Fonden har hittills i år ökat 11 procent och på ett år är den upp 35 procent.

”Vi har sett en positiv utveckling av guld och silverpriset, samtidigt som en del bolag inom sektorn börjat röra sig uppåt. Min åsikt är dock att detta bara är början. Vi är ännu inte på all time high för guldpriset och de bolag som ingår i portföljen och gynnas av den prisutveckling för ädelmetaller vi sett hittills har inte hängt med i den värdeökning man kan förvänta sig. Vi ser stor potential i Precious framöver", kommenterar Gromark.

Han menar att det historiskt sett har varit så att stigande eller fallande guldpriser gett en multiplikator på två till tre gånger på guldbolagens aktievärdering. Alltså att om guldpriset stiger 10 procent så har gruvbolagsaktier stigit med 20-30 procent och tvärt om. Detta ska bero på att bolagen har höga fasta operativa kostnader vilket innebär att guldpriset har en stor påverkan på bolagens lönsamhet.

Från ett tag efter finanskrisen och fram till nu har dock skillnaden mellan guldpriser och guldbolags värderingar hållit i sig. Guldbolagen ligger nu enligt förvaltaren på en värdering på i snitt 6,7 procent av guldpriset. Detta kan jämföras med med ett genomsnitt på 25 procent, om man tittar på de senaste 25 åren.

"Eftersom Precious består av både exponering mot ädelmetaller och de bolag som är kopplade till detta område ser vi just nu stora möjligheter till fortsatt positiv värdeutveckling för fonden", fortsätter Mattias.

"Den underliggande drivkraften är ju till sist priset för ädelmetallerna och detta är också något som ser positivt ut framöver. Centralbankernas expansiva penningpolitik har historiskt sett lett till att man letar tillgångar utan ”motpartsrisk” och detta talar för gud och silver som är tillgångar ingen kan bestämma att man ska trycka mer av. Tillgången ser också begränsad ut framåt och detta kombinerat med en ökad efterfrågan bör pressa priserna uppåt."

Love Josefsson
love@finwire.se, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Atlant Green Tech Metals - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -