OLJA
CNOOC UTNYTTJAR INTE FÖRKÖPSRÄTT, UGANDAAFFÄR ENL PLAN (Direkt)

2020-05-28 08:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kinesiska oljebolaget CNOOC:s dotterbolag i Uganda kommer inte att utnyttja sin förköpsrätt till brittiska Tullows tillgångar i Uganda, som bolaget är på väg att sälja till franska Total.

Det uppger Tullow och Total i ett pressmeddelande.

CNOOC hade rätt att köpa 50 procent av tillgångarna i Uganda till samma villkor som Total erhållit, men avstår alltså. Därmed står tidsplanen och tidigare överenskommelse om pris, 575 miljoner dollar för utvecklingsprojektet Lake Albert, kvar. Affären bedöms alltjämt vara i hamn under det andra halvåret 2020.

Ett antal villkor kvarstår dock, som godkännande av Tullows aktieägare, vanliga statliga godkännanden och en taxeringsöverenskommelse.

Ett genomförande av affären är viktig även för Africa Oil, som är partner till Tullow i Kenya.

Det brittiska bolaget har haft ett tufft år, med kollapsande aktiekurs och stressad balansräkning. Förhoppningen är att bolaget ska göra någon form av affär för att stärka sin ställning.

"Allt hänger på att Tullow får ordning på sina finanser", sade Africa Oils vd Keith Hill till Nyhetsbyrån Direkt i början av året, med hänvisning till utvecklingen av de ännu inte producerade tillgångarna i Kenya.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -