IPO
AFFÄRSVÄRLDEN SER FEM VARNINGSFLAGGOR I NANOFORM (Direkt)

2020-05-28 13:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Affärsvärldens IPO-guiden har i granskningsprocessen gällande First North-kandidaten Nanoform hittat fem varningsflaggor.

Det framgår av en analys som lagts ut på Affärsvärldens hemsida på torsdagen.

Tidningen varnar bland annat i kategorin "Hög emissionskostnad" och pekar här på att Nanoforms emissionsutgifter kommer uppgå till cirka 132 miljoner kronor, eller runt 16 procent av erbjudandet.

En flagga reses även vad gäller "Tveksamma incitament".

"Nanoforms CFO och dess IR-ansvarige har båda rörliga incitament i aktuell IPO. CFO får 2,5 procent av de medel som kommer in genom emissionen efter avdrag för emissionskostnader. Motsvarande deal för bolagets IR-ansvarig är 3 procent, men här finns ett tak på 1,2 miljoner euro. Totalt beräknas de två genom detta rörliga incitament få ersättning uppgående till 39 miljoner kronor", skriver Affärsvärlden inom ramen för IPO-guiden som enligt en förutbestämd arbetsmetod granskar bolag som avser notera sin aktie och som vänder sig till svenska investerare. Varningsflaggor kan delas ut i totalt 25 olika kategorier och de flesta bolag får någon eller några flaggor.

I en analys som publicerades på onsdagen varnade Dagens Industris analytiker Richard Bråse för i princip samma saker som Affärsvärlden gör på torsdagen: den relativt höga emissionskostnaden och den andel som går direkt ner i chefernas fickor.

"Tveksamma incitament gör att ledning kammar hem vinst innan bolaget bevisat sig och det föder misstankar om att fokus ligger på fel saker", skriver Dagens Industri inför noteringen av Nanoform som erbjuder tjänster inom nanoteknologi samt teknik för läkemedelspartiklar till den globala läkemedelsindustrin.

Nanoform ska öka antalet läkemedel som kommer ut på marknaden genom att öka biotillgängligheten och effektiviteten hos läkemedlen, sade Edward Hæggström som är vd för, och en av grundarna av, Nanoform i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt nyligen.

Under intervjun berättade han samtidigt om vikten av att sköta relationerna med stora aktörer i läkemedelsbranschen under företagets planerade expansion där proof-of-concept-avtal har tecknats med flera företag såsom Astra Zeneca och Orion. Det har dock inte gjorts studier på människa än.

Nanoforms patentskyddade CESS-teknologi kan enligt bolaget minska storleken på aktiva substanser och därmed öka möjligheten för potenta läkemedel att tas upp av kroppen.

"Nanoform försöker adressera ett produktivitetsproblem inom läkemedelsindustrin - det kommer ut för få läkemedel om man jämför med hur mycket pengar det satsas på att försöka få fram nya läkemedel", sade Edward Hæggström.

Bolaget bedömer att det visserligen finns många företag som jobbar kring problematiken med låg biotillgänglighet, men att ingen annan använder samma teknik.

Nanoform har fått flera institutioner att teckna aktier i nyemissionen till en värdering av bolaget på runt 150 miljoner euro, alltså 1,5 miljarder kronor före kapitaltillskottet.

Foto: Nyhetsbyrån Direkts reporter Johan Lind intervjuar Nanoforms vd Edward Hæggström till höger.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -