EMU
UPPMUNTRANDE TECKEN AKTIVITET ÅTERHÄMTAR SIG - OXFORD (Direkt)

2020-05-28 12:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I takt med att antalet nya fall av covid-19 stadigt sjunkit i euroområdet har länderna gradvis börjat lätta på sina restriktioner. Det är uppmuntrande att se att detta också visat sig i tidiga tecken på en ökad aktivitet - i affärer, på arbetsplatser och transporter - eftersom det till syvende och sista är beteendet hos företag och hushåll som avgör hur snabb återhämtningen blir.

Det skriver Oxford Economics i en analys.

"Den ökade aktiviteten är ett uppmuntrande tecken på att ekonomin kommer att börja gradvis återhämta sig när restriktionerna lättas", skriver de.

De noterar att aktiviteten fortsatt är långt under normala nivåer och att en återhämtning lär ta mer tid och kräva fortsatta lättnader. I takt med att ekonomin återhämtar sig kommer beslutsfattarnas fokus att skifta, från att motverka de ekonomiska bieffekterna av nedstängningarna till att stötta återhämtningen.

"Vår analys visar att vändpunkten i policyn snabbt närmar sig. Risken för en andra coronavirustopp är dock en avgörande risk", skriver Oxford Economics.

De noterar att inget euroland sett en ökning i antalet fall de senaste veckorna, vilket talar för att smittspridningen nu är under kontroll. Detta gör att länderna fortsätter att gradvis öppna upp och i slutet av juni lär de flesta restriktioner ha lyfts, utom inreseförbud för icke européer och förbud mot större sammankomster.

Enligt mobilitetsdata från Google har aktiviteten i ekonomierna så smått börja återhämta sig och Oxford Economics räknar med att detta fortsätter de kommande veckorna, vilket talar för att det blir en betydande rekyl upp under det tredje kvartalet.

Det är dock inte bara restriktioner som fått folk att stanna hemma, påpekar Oxford Economics, utan även frivillig distansering verkar ha spelat en viktig roll. Detta visar sig i att aktiviteten minskade redan före formella restriktioner infördes och i vissa länder med mindre strikta åtgärder har människor ändå frivilligt upprätthållit social distansering.

Detta gör att det kommer att ta tid för ekonomierna att återhämta sig, även om de formella restriktionerna lyfts, samtidigt som en andra virusvåg, när restriktioner fortsätter lättas och människor börjar röra sig mer, är en tung nedåtrisk.

"Denna risk kan få vissa hushåll att fortsätta att frivilligt begränsa sitt beteende, vilket skulle förhindra en full återhämtning till aktivitetsnivåerna före pandemin", skriver Oxford Economics.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -