På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RB
KREDITMARKNAD HAR STABILISERATS EFTER ÅTGÄRDER - SKINGSLEY (Direkt)

2020-05-27 10:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Åtgärderna som världens centralbanker vidtagit under coronakrisen har syftat till att bristande likviditet inte ska vara ett skäl för banker att säga upp lån. Detta så att hälsokrisen inte medför att vi "dessutom får en finanskris på halsen".

Det sade vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley vid DI-eventet Börsdagen på onsdagen.

"I Sverige ska banker och andra aktörer veta att det alltid finns svenska kronor att låna billigt hos Riksbanken", sade hon och ansåg att de åtgärder som vidtagits har haft effekt.

I samband med nedstängningarna och börsfallet i mars så märktes även stora störningar på kreditmarknaden, sade hon.

Likviditetsåtgärderna, där Fed gått i spetsen, har fått den amerikanska och andra företagskreditmarknader att komma tillbaka, framhöll hon.

"Sedan mars har räntemarknader stabiliserats", sade hon och påpekade att för svensk del ser utlåningsvolymer ut att ligga intakta och öka.

"Finanssystemet ger sitt bidrag i krisen", sade hon.

Riksbanken har bistått banksystemet genom att tillhandahålla 30 miljarder kronor i likviditet i veckan.

Huruvida bankerna deltar eller inte i Riksbankens program är inget som Cecilia Skingsley bekymrar sig över så länge som ett lugn upprätthålls.

I mars märktes även en jakt på dollar, Riksbanken har ett samarbete med Fed för att säkerställa dollartillgång. Sådana centralbanksåtgärder bedömer hon har bidragit till "den lugnare utvecklingen" på finansmarknaden, sade hon.

Riksbankens generella åtgärder, bland annat påbörjade företagscertifikatköp, har bidragit till att pressa ned räntespreadar. Hon sade samtidigt att relativt stora andelar icke-ratade bolag och inte helt transparent prisbild gör det svårt för Riksbanken att göra köp direkt på marknaden.

Hon upprepade budskapet att det hittills inte varit motiverat att sänka reporäntan för att försöka öka efterfrågan. Men det kan bli aktuellt i ett senare skede, när vi når en återhämtningsfas som behöver stöd.

Hon påpekade även att inflationsmålet "alltid" är Riksbankens "yttersta mål". De åtgärder som centralbanken vidtar syftar till att nå detta överordnade mål.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -