RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, FOKUS PÅ EU-FÖRSLAG (Direkt)

2020-05-27 10:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna är överlag ned på onsdagen, med tyska räntor 1-2 punkter lägre. Dollarn har återhämtat sig något mot euron, medan börserna är svagt

upp.

Ett tema på senare tid har varit att öppnande ekonomier stärkt sentimentet. Investerare köper tillbaka tillgångar som de sålde av i toppen av pandemin.

"Det finns ett viss förtroende på marknaderna om att det värsta passerat vad gäller smittan och att värstascenarier, som till exempel att vi stänger in oss i sex månader, nu ses som mindre troligt", sade Steve Englander på Standard Chartered Bank till Wall Street Journal.

Samtidigt har ökande spänningar mellan USA och Kina dämpat humöret. Kina planerar att införa en säkerhetslagstiftning i Hongkong som oroat omvärlden. Under en pressträff på tisdagen sade Donald Trump att han förbereder ett svar på Kinas agerande senare i veckan, men gav inga detaljer.

Kinas utrikesdepartement uppgav på onsdagen att lagarna i Hongkong till fullo är en intern angelägenhet och att de kommer att vidta nödvändiga åtgärder mot utländsk inblandning.

Flera bedömare ser risker för en uppblossande handelskonflikt mellan länderna, som kommer i ett sårbart läge efter covid-19. Den kinesisk-amerikanska handelskammaren USCBC uppmanar till exempel ledarna att vidta steg för att minska spänningarna och främja en ekonomisk återhämtning.

Fokus under onsdagen ligger på EU-kommissionens förslag till återhämtningsfond. Spreaden mellan tyska och italienska räntor har ökat något på onsdagen, men tendensen sedan Emmanuel Macron och Angela Merkel presenterade sitt förslag har varit ihopkrympt spread. Förslaget var på 500 miljarder euro med främst bidrag, medan "de fyra sparsamma" (Sverige, Danmark, Nederländerna, Österrike) presenterat sin version med bara lån.

EU-kommissionens förslag ska sedan ligga till grund för (hårda) förhandlingar mellan EU-länderna.

ING noterar att en viktig fråga för marknaderna är om det blir en verklig finansiella överföring inom EU, det vill säga i vilken mån som återhämtningsfonden blir bidrag och vilka länder som får vad. ZEW-institutet har till exempel bedömt ett nettobidrag till Italien på 19-26 miljarder euro.

Överföringar kommer troligen att ske först 2021 och spridas ut över flera år, och bidragen kommer heller inte med nödvändighet ersätta inhemska utgifter och därmed ökad skuld.

"Vi har tidigare argumenterat för att ECB:s lättnader är ett mer kraftfullt och omedelbart verktyg för att lätta på trycket på de europeiska obligationsmarknaderna. Konsensus har framträtt att ett ökat PEPP-mål kommer att annonseras så tidigt som nästa vecka", skriver ING.

De tror på ökad riskaptit och stigande räntor i EMU-kärnan bara om PEPP (QE-programmet för coronapandemin) visar tecken på att överge denna marknad.

Isabel Schnabel, ledamot i ECB:s direktion, sade till Financial Times att de inte ändrar sin policy på något sätt på grund av den tyska författningsdomstolens utslag, utan tror att det kan hanteras och redas ut av Bundesbank.

Hon framhöll att ECB är redo att använda sina instrument om inflationsutsikterna kräver det. Vad gäller PEPP kan de ändra storleken men också sammansättningen och tidsrymden för programmet.

"Vi är redo att reagera när nya data kommer in", sade hon.

ECB har rådsmöte den 4 juni, då också med nya prognoser.

USAR-räntorna är svagt ned i Europahandeln. Under eftermiddagen kommer Richmond Fed-index och senare ikväll Feds regionala konjunkturrapport Beige Book, ett underlag inför nästa FOMC-möte den 10 juni.

Svenska räntor handlas svagt ned på onsdagen, medan krona stärkts 2 öre mot dollarn och euron.

SEB noterar att kronåterhämtningen har gjort halt men att den ändå tagit tillbaka cirka 85 öre mot dollarn och 60 öre mot euron från de svagaste nivåerna i mars. Ett förväntat bakslag har inte förverkligats.

Krisen har också förändrat förutsättningarna för kronan på längre sikt i en positiv riktning.

"Räntedifferenserna mellan Sverige och många andra länder är nästan helt borta idag samtidigt som kronan fortfarande är långsiktigt undervärderad", skriver SEB.

Utan större bakslag, om den globala ekonomin klarar av att repa sig snabbt och förutsatt att spänningarna mellan USA och Kina inte mynnar ut i en ny allvarlig handelskonflikt, finns det goda förutsättningar för att kronan fortsätter att stärkas från dagens nivå, enligt SEB.

              onsdag kl 10.30 (tisdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:6261  (9:6370)  EUR/USD    1:0966  (1:0975)
EUR/SEK   10:5592 (10:5770)  USD/JPY    107:52  (107:62)
Ty obl 2    -0,65   (-0,64)  Ty obl 10   -0,44   (-0,43)
US obl 2     0,17    (0,19)  US obl 10    0,69    (0,70)
Sv obl 2    -0,29   (-0,29)  Sv obl 10   -0,03   (-0,03)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -