KINA
EKONOMI KANSKE BÄTTRE NÄSTA ÅR, EJ I ÅR - CHO (Direkt)

2020-05-27 10:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas ekonomi är i dag inne i någon sorts återhämtningsfas, men den är inte stabil. Kanske blir den ekonomiska tillväxten bättre nästa år, men inte i år. Dessutom lider landet av stora problem med sysselsättningen.

Det sade Frédéric Cho, oberoende Kinarådgivare på Sweden-China Trade Council, vid Dagens Industris "Börsdagen" på onsdagen.

Coronapandemin har påverkat Kinas ekonomi "enormt", enligt Cho, som bland annat pekade på de katastrofala PMI-utfallen.

Nu har Kinas ekonomi börjat ta fart från en väldigt låg nivå, där industrin går bra men tjänstesektorn "sackar". Samtidigt fortsätter de statliga företagen att förlora pengar.

"I bästa fall får de upp BNP något… Kanske blir den ekonomiska tillväxten nästa år bättre, men inte i år", sade Kinakännaren.

Enligt Cho har kinesiska företag inte råd att investera utomlands när de förlorar pengar på hemmaplan och han avfärdade oron för att kinesiska företag ska komma till Sverige och köpa upp företag.

Cho noterade att det brukar framhållas att USA har stora problem med sysselsättningen, men "Kina har minst lika stora problem". Den officiella arbetslöshetsnivån har alltid legat runt 4,5 procent före coronapandemin, men den verkliga ligger snarare kring 20 procent.

Cho noterade att Kina i dag är helt integrerat i världsekonomin och att landet när coronakrisen tog fart först drabbades av en utbudschock och därefter av en efterfrågechock, när smittan spridit sig över världen.

Nu finns oron i Kina för att man ska drabbas av en andra smittovåg, därför masstestar man.

"Man är på helspänn och så länge man är det kan man inte släppa restriktionerna för mycket", sade Cho.

Detta drabbar bland annat turismen både i Kina och de länder som tidigare hade många kinesiska turister.

"Krisen slår hårt" mot världens turism, enligt Cho. Han pekade på att kineserna inte får resa ut, men antagligen inte vill det heller på grund av rädsla för smitta, samtidigt som utländska turister inte får komma in i Kina.

Till coronakrisen läggs den allt mer spända geopolitiska situationen med USA och Kina, som Frédéric Cho nu ser blir till inrikespolitik i USA där demokraten Joe Biden på något sätt måste svara på Donald Trumps utspel.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -