BIOTEKNIK
GILEAD I AVTAL MED ARCUS VÄRT UPP TILL 1,6 MDR USD (Direkt)

2020-05-27 13:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Läkemedelsbolaget Gilead har tecknat ett 10-årigt utvecklingsavtal med bioteknikbolaget Arcus Biosciences, som utvecklar läkemedel inom immunonkologi, framgår av ett pressmeddelande.

Intresset från amerikanska Gilead visavi Arcus har rapporterats om sedan i april. Arcus aktie har sett en kursdubbling sedan dess, och i det kontrakt som nu förhandlats framgår att läkemedelsutvecklaren nu erhåller 175 miljoner dollar kontant samt investeringar om 200 miljoner dollar i form av aktieköp.

Utöver detta tillkommer investeringar, milstolpsbetalningar avseende de läkemedelskandidater som täcks av avtalet.

Arcus har en kandidat, AB154 i fas 2-tester med patienter lidande av icke-småcellig lungcancer, som är bolagets primära forskningsområde. Dessutom bedrivs utveckling inom antikroppsprodukter som målinriktar mot receptorerna PD-1 och tigit. Avtalet täcker också kandidaterna AB928 och AB680.

Fältet immunonkologi, behandling där immunförsvarets inneboende kraft ska förebygga, målsöka, kontrollera och bekämpa cancern, har dragit stor uppmärksamhet från en rad multinationella läkemedelsbolag och bland annat Merck, Roche, Astra Zeneca och Bristol Myers Squibb har investerat för att ta del i konkurrensen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Mendus - I dag

{point.key}

Bristol-Myers Squibb - I dag

{point.key}

Merck & Co - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -