FORDON
NISSAN OCH RENAULT ÖVERGER FUSIONSPLANER - RTRS (Direkt)

2020-05-26 07:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fordonsbolagen Nissan och Renault, allierade sedan 1999 och sedan den numera avsatte och brottsanklagade ex-vd:n Carlos Ghosn med avsikt att fusionera, överger nu dessa planer för att i stället reparera förbindelserna sinsemellan efter de senaste årens konflikt, enligt Reuters källor.

Det blir ingen japansk-fransk fusion som ska dra Nissan och Renault upp ur coronaviruskrisen, enligt fem seniora källor. Nissans ledning har under en längre period ansett att Renaults chefer underlåtit att bidra med utveckling som gjorts i Japan, vilket fått många att befara att alliansen är på väg att spricka. Nissans japanska ingenjörer producerar i snitt 40 procent mer än de franska kollegorna hos Renault, enligt en insider.

Alliansen har inte kunnat konstateras bidra till bolagens tekniska utveckling, skriver Reuters, men nu ska ett omtag göras för att söka skalfördelar.

Båda bolagen kommer presentera medellångsiktiga mål under veckan. Alliansen, där också Mitsubishi Motors ingår, kommer hålla en presskonferens på onsdagen. Tillfället kommer tjäna som en fredsförklaring designad att lösa upp den långvariga spänningen, enligt Reuters källor.

Spänningarna nådde sin kulmen i samband med en serie händelser de senaste åren, där bland annat Nissan-vd:n Carlos Ghosn, tidigare Renault och arkitekten bakom alliansen, greps och senare flydde Japan som anklagad för bedrägerier och förskingring mot Nissan.

Fusionsförhandlingar mellan Renault och Fiat Chrysler gick därefter i stöpet under sommaren 2019, vilket fick Renault att på nytt ompröva alliansen med Nissan.

Nissan och Renault planerar båda stora neddragningar, omstruktureringar och besparingar som spås innebära att tiotusentals jobb försvinner de närmaste åren.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Renault SA - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -