VIRUS
RESENÄRER KAN SÄRBEHANDLAS PGA CORONALÄGET I LAND - EU (Direkt)

2020-05-25 14:04

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-länder bör tillämpa samma inreserestriktioner mot alla andra EU-länder med samma epidemiologiska situation.

Det sade kommissionens talesman för folkhälsofrågor Stefan de Keersmaecker vid en pressbriefing på måndagen.

Det betyder att resenärer från Sverige kan behandlas annorlunda om ett EU-land anser att den avvikande svenska coronastrategin har lett till en annorlunda epidemiologisk situation i Sverige.

Stefan de Keersmaecker underströk att kontrollen över ett lands gränser ligger helt hos landet i fråga och inte på EU-nivå. Men kommissionen har utfärdat rekommendationer.

"Vår hållning är att diskriminering inte bör förekomma. Om ett medlemsland inför regler, eller undantag från regler, förväntar vi oss att medlemslandet tillämpar samma åtgärder mot andra medlemsländer med samma epidemiologiska situation", sade talesmannen.

Kommissionen ställde sig frågande till Frankrikes beslut att inför karantän för resenärer från Storbritannien och Spanien.

Den främsta orsaken för Frankrikes beslut verkar vara reciprocitet, att Storbritannien och Spanien har infört karantän mot andra EU-länder, inklusive Frankrike.

När det gäller öppnandet av EU:s gränser mot omvärlden sade kommissionens talesman Christian Wigand att EU-länderna för samtal för att samordna öppnandet. Den nuvarande stängningen gäller till den 15 juni.

"De flesta länder tycker att restriktioner inom EU ska tas bort innan restriktionerna tas bort vid de yttre gränserna", sade han.

På en fråga om länder med sämre epidemiologiskt läge, som USA och Brasilien, kan särbehandlas svarade talesmannen att folkhälsolägen måste övervakas noga.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -