RÄNTOR/VALUTOR
RISK PÅ, MEN SMÅ RÄNTE-, FX-RÖRELSER (Direkt)

2020-05-25 16:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor noterade endast mindre, oregelbundna förändringar på måndagen i en marknad som hämmades något av att såväl Storbritannien som USA hade stängt för helg. Euron handlades samtidigt nära oförändrat mot dollarn jämfört med noteringarna vid svensk stängning på fredagen.

Riskhumöret var dock positivt med stöd av fortsatta restriktionslättnader i kombination med signaler om det värsta ekonomiska raset nu ligger bakom oss, åtminstone i Tyskland.

Definitiva tyska BNP-data för första kvartalet bekräftade den preliminära beräkningen om att ekonomin krympte 2,2 procent jämfört med fjärde kvartalet och minskade 2,3 procent jämfört med första kvartalet 2019. Detaljerna visade bland annat att privatkonsumtionen sjönk 3,2 procent under kvartalet, vilket är den största nedgången sedan Tysklands återförenande. Investeringarna i maskiner och utrustning sjönk 6,9 procent medan däremot bygginvesteringarna steg 4,1 procent.

Enligt ekonomer var dock BNP-utfallet för första kvartalet bara en försmak av det kraftiga ras som väntar för det andra kvartalet. Men måndagen bjöd också på en indikation om att det värsta trots allt nu kan vara över för den tyska ekonomin.

Tyska IFO:s index över näringslivsklimatet steg dock till 79,5 i maj från 74,3 i april, något över väntade 78,3. Det var förväntningarna som förbättrades; index upp till 80,1 från 69,4, medan nulägesindex fortsatte svagt neråt, till 78,9 från 79,5.

IFO-ekonomen Clemens Fuest noterade att sentimentet i de tyska företagen har förbättrats något efter "några katastrofala månader". Han noterade också att lättnader i nedstängningarna erbjuder en strimma av hopp, även om många bolag fortfarande är dystra.

Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer noterade i ett kundbrev att lättnaderna av coronarestriktionerna har lett till en suck av lättnad i Tyskland, därtill antyder en analys av mobildata att även "hårda data" har återhämtat sig sedan i april.

"Trots detta talar stigande arbetslöshet och höga skuldnivåer i företagen emot en V-formad återhämtning", fastslog chefekonomen.

SCB rapporterade på förmiddagen att den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 7,9 procent i april, från 6,7 procent i mars, vilket var något över de 7,7 procent som väntades enligt Infronts prognosenkät.

Antalet sysselsatta sjönk med 99.000 personer jämfört med april 2019, och antalet personer som var sysselsatta och i arbete minskade med 252.000. Antalet arbetade timmar per vecka sjönk med 16,5 miljoner, till i genomsnitt 138,7 miljoner, jämfört med i februari enligt säsongsrensade och utjämnade data.

Mer aktuella data från Arbetsförmedlingen visade att antalet varsel har planat ut de senaste veckorna. Förra veckan varslades 2.432 personer om uppsägning, en tydlig nedgång från toppnoteringarna mellan 12.000 och 18.000 per vecka i månadsskiftet mars-april.

Antalet personer som skrev in sig som arbetslösa minskade samtidigt med 1.639 personer den gångna veckan, till 9.418. Totalt var 434.227 personer inskrivna som arbetslösa, motsvarande en arbetslöshet på 8,4 procent (oförändrat från veckan före).

Ekonomer på SEB skrev i ett kundbrev att den aktuella utvecklingen, både ur tillväxt- och arbetsmarknadsperspektiv verkar vara mindre dålig än befarat, men osäkerheten är fortsatt förhöjd om utvecklingen framöver.

"Vi ser få skäl att göra några betydande ändringar i våra prognoser nu. Och även med dessa något siffror indikeras en BNP-nedgång utan motstycke och att många människor kommer att förlora jobbet", skrev SEB-ekonomerna.

Riksbankens företagsundersökning som publicerades på förmiddagen visade att coronapandemin har inneburit att stora delar av näringslivet har fått se efterfrågan falla extremt snabbt och kraftigt.

"I en del branscher kämpar företagen för sin överlevnad medan andra branscher i stället har sett påtagliga ökningar i såväl efterfrågan som arbetstillfällen. Den generella bilden är att det kommer att ta tid innan läget normaliseras", skrev Riksbanken i rapporten.

Riksbanken skrev vidare att industriföretagen noterar "gröna skott" från Asien, men oroar sig samtidigt för en "double-dip" om det kommer en andra våg av smittspridning.

Svenska statsobligationsräntor rörde sig knappt alls på måndagen, tioårsräntan oförändrad -0,06 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 1 punkt, till -0,50 procent.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -