Pareto Global B
Lägre nettoskuld än marknaden i Pareto Global B, som ökade 11,7 procent i april (Finwire)

2020-05-25 13:30
Fonden Pareto Global B steg 11,7 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 9,1 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 11,4 procent och är därmed sämre än index som har backat 8,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

I helhet beskrivs rapporterna som solida och bidrog till fondens goda relativa resultat.

"Vi noterar att en betydande del av portföljen också levererar varor och tjänster som är mycket relevanta under dessa coronatider. Exempel är virustest, sjukförsäkring, hygienprodukter och produktiva lösningar för både den digitala arbetsplatsen och den digitala marknaden", skriver förvaltarna.

I genomsnitt har bolagen i portföljen en nettoskuld på 1,2 gånger rörelseresultatet före avskrivningar, mot 2,1 för marknaden.

I mars köpte fonden det amerikanska hälsoföretaget LabCorp, som utför medicinska laboratorietester. Förvaltarna motiverar innehavet.

"Företaget har hälften av befolkningen i USA i sin patientdatabas och hjälper också stora läkemedelsföretag med kliniska prövningar i utvecklingen av nya läkemedel. Både laboratorietester och utvecklingen av nya läkemedel är relativt stabila företag, och företaget spelar en nyckelroll i det omfattande arbetet med att testa patienter för COVID-19, liksom tester relaterade till vaccinutveckling."
Förvaltarna hävdar att man står bra rustade inför framtiden med vad man kallar för undervärderade företag med goda marknadspositioner och högre lönsamhet än genomsnittet. Dessutom ska de ha lägre skuldnivåer och en betydande andel industrier med mer stabil efterfrågan, såsom hälsa, konsumtion och IT. Man tror att styrkan hos dessa företag och deras värdeorienterade filosofi ska göra det möjligt för fonden att hålla sig bra och komma stärkt ur turbulensen på marknaden.

61 procent av fonden är exponerad mot amerikanska marknaden, därefter Storbritannien/Irland med 11 procent.

Största bolag i fonden per sista april var i procent:
Microsoft 8,9
Prudential 5,9
Centene 5,1


[Tabell 1]

Love Josefsson
love@finwire.se, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Pareto Global B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -