MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN (Direkt)

2020-05-25 06:00

MÅNDAG DEN 25 MAJ

=================

- SCB: arbetslöshet april kl 9.30

Arbetsmarknaden har försämrats snabbt i spåren av coronaviruset, men en del har också lämnat arbetskraften vilket spär på svårigheterna att tolka utvecklingen. Den säsongsjusterade arbetslösheten väntas här ha stigit till 7,7 procent.

- Tyskland: IFO-index maj kl 10.00

Indexet över klimatet i tyska näringsliven sjönk till 74,3 i april från 85,9.

Index över det aktuella läget sjönk till 79,5 från 92,9, medan förväntningsindex sjönk till 69,4, från 79,5.

Nu väntas det totala indexet ha stigit till 78,3, med såväl högre förväntningar som förbättrat nuläge.

TISDAG DEN 26 MAJ

=================

- USA: hushållens konfidensindikator maj kl 16.00

Väntas ha sjunkit något till 85,5 i maj från 86,9 i april.

ONSDAG DEN 27 MAJ

=================

- FED: Beige Book kl 20.00

Feds regionala konjunkturrapport. Ger signaler om läget i ekonomin efter att det så sakteliga börjat öppnas upp igen på flera håll i landet.

TORSDAG DEN 28 MAJ

==================

- KI: konjunkturbarometer maj kl 9.00

Konjunkturbarometern i april visade som väntat på dramatiska fall i förtroendet hos såväl företag som hushåll. Den sammanfattande barometerindikatorn visade det kraftigaste fallet någonsin, till den lägsta nivån någonsin, med ett ras från 92,5 till 58,6. Föga förvånande var det tjänstesektorn som föll hårdast, medan hushåll och industriföretag i alla fall inte var deppigare än de var under finanskrisen.

April anses allmänt också bli den svagaste månaden under coronakrisen, nu när allt fler länder små smått börjat öppna upp sina ekonomier igen, vilket talar för en uppgång i KI-barometern. Utländska barometrar har visat på en återhämtning i maj, om än till fortsatt mycket låga nivåer, och även KI:s egen extrabarometer har visat på mindre pessimism hos hushåll sedan aprilbarometern.

"Vi förväntar oss svaga siffror inom alla sektorer. Men eftersom indikatorer (och BNP) sjönk i rekordfart kan det vara svårt att tolka dessa indikatorer, när man går från en riktigt svag månad till en annan nästan lika svag. Med detta sagt, vi förväntar oss inte samma uppgång i sentimentindikatorer som man sett i euroområdet, eftersom vi inte stängt ned ekonomin i samma utsträckning", skriver Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall i ett marknadsbrev.

- SCB: detaljhandel april kl 9.30

I april räknar Swedbank med att detaljhandeln var svag, även om dagligvaruhandeln väntas ha hållit uppe totala handeln då påsken inföll under månaden. Sällanköpsvaruhandeln väntas däremot tynga detaljhandeln något mer denna månad än i mars eftersom hushållen har dragit ner på viss typ av konsumtion.

"Utöver transaktionsdata talar även detaljhandelns bedömningar i KI-barometern för ett mycket svagt utfall för sällanköpshandeln", enligt Swedbank.

Totalt tror de att detaljhandelns försäljning sjönk med 3,9 procent i årstakt, men alltså med stora skillnader mellan olika segment.

"Experimentell" SCB-statistik som publicerades den 20 maj visade att näringslivets försäljning totalt minskade med 13 procent i april jämfört med april förra året, men med stora skillnader mellan olika branscher.

Resebyråernas försäljning minskade till exempel med 97 procent i april jämfört med april 2019, hotell sjönk 78 procent medan restauranger backade 29 procent. Flygbranschens försäljning föll med 85 procent.

Samtidigt gick det framåt för andra branscher. Livsmedelsindustrin ökade exempelvis försäljningen med 10 procent.

I mars ökade detaljhandelns försäljning med 0,6 procent i årstakt.

- EMU: barometerindikator maj kl 11.00

ESI väntas ha stigit till 70,4 i maj från 67 i april, enligt Trading Economics.

- Tyskland: KPI (prel) maj kl 14.00

Inflationstakten väntas uppgå till 0,7 procent i maj, enligt Trading Economics.

- USA: BNP (prel) 1 kv kl 14.30

Väntas i likhet med första estimatet visa en tydlig inbromsning på -4,8 procent i första kvartalet. Den stora smällen till följd av coronaviruset väntas dock komma under andra kvartalet.

- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Sjönk återigen senaste veckan till 2.438.000 personer. Veckan före var antalet nyanmälda arbetslösa 2.687.000 personer.

FREDAG DEN 29 MAJ

=================

-SCB: BNP (prel) 1 kv kl 9.30

Enligt Infronts prognosenkät väntas Sveriges BNP ha minskat 0,7 procent under första kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal 2019 väntas BNP ha ökat med 0,3 procent.

Utfallet skulle i så fall vara svagare än i SCB:s nya snabberäknade indikator, som publicerades den 5 maj. Där sjönk Sveriges BNP med 0,3 procent under första kvartalet, jämfört med föregående kvartal, och steg med 0,5 procent jämfört med motsvarade kvartal i fjol.

Handelsbankens ekonomer hade räknat med en något mer negativ BNP-utveckling än den preliminära siffran gav vid handen, men tycker att utvecklingen under första kvartalet inte säger så mycket om den ekonomiska utvecklingen under andra kvartalet och framöver.

"Vi förutspår att BNP faller med nära 7 procent i år", skriver Handelsbankens Helena Bornevall i ett kundbrev.

Swedbanks ekonomer noterar att första kvartalet präglas av två separata perioder, dels ett normalläge före corona, dels ett krisläge när viruset fick spridning i Sverige.

Enligt Swedbanks data över korttransaktioner var det först i mitten av mars som nedgången i aktiviteten inleddes.

De lyfter också fram att produktionsdata började falla i mars, särskilt i tjänstesektorn, och att hushållens konsumtion föll i mars jämfört med månaden innan, och då särskilt inom hotell, restauranger och transporter.

"Vi förväntar oss därför att det redan för första kvartalet börjar synas en viss nedgång i hushållens konsumtion, men att bland annat en ofrivillig ökning av företagens lager bidrog till att hålla uppe BNP som enligt BNP-indikatorn minskade med 0,3 procent första kvartalet", skriver Swedbank-ekonomerna.

- EMU: KPI (prel) maj kl 11.00

Väntas uppgå till 0,3% y/y, enligt Trading Economics.

Commerzbank påpekar att det var ett flertal priser som inte kunde fastställas i maj, i och med att tjänster som hotellbokningar, paketresor och flyg inte kunde köpas alls.

"Huruvida och i vilken riktning inflationstakten påverkas av det är helt öppet", skrev Commerzbank.

- USA: privatkonsumtion, inflation (PCE) april kl 14.30

Feds föredragna inflationsmått kärn-PCE väntas ha sjunkit med 0,3 procent jämfört med föregående månad.

Konsumtionen väntas ha sjunkit med 9,7 procent och inkomsterna väntas ha minskat med 8,3 procent.

- USA: Chicago PMI maj kl 15.45

Väntas ha stigit till 40 från 35,4 i april.

- USA: Michiganindex (def) maj kl 16.00

Väntas uppgå till 73,7 i maj, i linje med preliminära utfallet. En ökning från 71,8 i april.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -