IPO
NANOFORM SKA ÖKA BIOTILLGÄNGLIGHETEN HOS LÄKEMEDEL - VD (Direkt)

2020-05-25 15:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finländska företaget Nanoform, som erbjuder tjänster inom nanoteknologi samt teknik för läkemedelspartiklar till den globala läkemedelsindustrin, ska öka antalet läkemedel som kommer ut på marknaden genom att öka biotillgängligheten och effektiviteten hos läkemedlen.

Det säger Edward Hæggström som är vd för och en av grundarna av Nanoform i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför noteringen av bolagets aktier på Nasdaq First North Premier i både Stockholm och Helsingfors.

Under intervjun berättar han samtidigt om vikten av att sköta relationerna med stora aktörer i läkemedelsbranschen under företagets planerade expansion där proof-of-concept-avtal har tecknats med flera företag såsom Astra Zeneca och Orion.

Nanoforms vision är att möjliggöra en betydande ökning av antalet läkemedel som går vidare till kliniska studier och senare når marknaden. Bolagets patentskyddade CESS-teknologi kan enligt Nanoform minska storleken på aktiva substanser och därmed öka möjligheten för potenta läkemedel att tas upp av kroppen.

"Nanoform försöker adressera ett produktivitetsproblem inom läkemedelsindustrin - det kommer ut för få läkemedel om man jämför med hur mycket pengar det satsas på att försöka få fram nya läkemedel", säger Edward Hæggström.

Bolaget bedömer att det visserligen finns många företag som jobbar kring problematiken med låg biotillgänglighet, men att ingen annan använder samma teknik.

Foto: Nyhetsbyrån Direkts reporter Johan Lind intervjuar Nanoforms vd Edward Hæggström till höger.

Nanoform är verksamma inom partikelmodifiering som är en fysikbaserad metod, vilket innebär att bolagets teknik inte ändrar kemin i läkemedelssubstanserna.

Vilken effekt kan er teknik ha på ett läkemedels effektivitet och biverkningar?

"Om man får en bättre bioupptagningsförmåga kan man tänka sig att man kan reducera doseringen och därmed få en effektivare verkan på kroppen och även få ned biverkningarna", säger Edward Hæggström som även framhåller andra fördelar såsom att exempelvis kunna sänka produktionskostnaden för läkemedel.

Nanoform ser dels potential att möjliggöra helt nya läkemedel, dels att ge en andra chans till läkemedelskandidater som hittills inte har lyckats, och dels potential att förbättra befintliga läkemedel.

Kliniska studier är dyra för läkemedelsföretag. Är bolagen verkligen intresserade av att göra sådana studier igen för befintliga läkemedel i fall de redan har fått regulatoriskt godkännande tidigare?

"Det kan finnas flera olika skäl, exempelvis att kunna förlänga patentens livslängd eller för att kunna öppna upp för sekundära indikationer. Mindre tabletter kan även möjliggöra för att sälja läkemedlet till äldre eller barn som kan ha svårt att svälja tabletter av en viss storlek."

I vilka områden ser ni störst potential?

"I det här skedet ser vi störst potential i oraldosering, men man kan också tänka sig dosering via luftvägarna. Vi ser möjligheter inom många olika sjukdomsområden."

Foto: framställning av nanoniserat läkemedel. Inom varje snöflinga finns en nanopartikel av det verksamma läkemedlet. Bildkälla: Nanoform

Ni har haft blygsamma intäkter hittills. Vad har ni för intäktsmodell?

"Vår intäktsmodell är traditionell. Först tar vi betalt för att utföra arbete kring proof-of-concept och proof-of-process. Efter det går vi vidare mot kliniska studier där vi tar betalt för att producera material som krävs för studierna. Sist kommer vi till ett skede där läkemedlet säljer på marknaden och då får vi royalty-intäkter."

Vilken typ av avtal har ni hittills tecknat med kunder?

"Hittills har vi tecknat proof-of-concept-avtal."

Vet vi något om hur de här avtalen går medicinskt, vilket jag antar är viktigt för er framtid eftersom er teknologi är relativt ny?

"Ännu vet vi väldigt lite om det. Vi fick GMP-stämplar så sent som i slutet av april och vi är inte varse om vad som har gjorts inom företagen som vi har jobbat med hittills. Det har inte gjorts studier på människa än."

Bild: Nanoforms affärsmål för 2025. Bildkälla: Nanoform

Ni hade ett negativt kassaflöde på 8 miljoner euro i fjol och planerar för ett större underskott i år. Ni siktar på positivt kassaflöde först år 2025, så det är en långsiktig satsning. Hur länge räcker nyemissionen på 70 miljoner euro?

"Det är tänkt att vi ska kunna komma ända till 2025 när vi ska vara kassaflödespositiva."

Varför tar ni ni redan nu in ett så relativt stort belopp att det ska räcka i fem års tid?

"För att kunna fokusera på att kunna bygga ut antalet produktionslinjer som vi behöver för att kunna betjäna våra kunder som kommer i ett ökande antal."

Vilken intäktsutveckling har ni prognostierat i det här scenariot?

"Det är något som vi i det här skedet inte vill uppge detaljer kring."

Planerar ni för några förvärv, eller ska pengarna bara användas till organisk tillväxt?

"Just nu håller vi oss till organisk tillväxt."

Hur har verksamheten påverkats av den pågående pandemin?

"Jag är glad att säga att vi har fått nya kunder och vi har fått investerare att investera i oss, så vi har faktiskt fått mer påringningar nu än innan pandemin började."

Ni har fått en rad institutioner att teckna aktier i nyemissionen till en värdering av bolaget på runt 150 miljoner euro, alltså 1,5 miljarder kronor. De ser ganska stor potential hos er ser det ut som?

"Det kan man säga. Vi har varit mycket nöjda. Folk har varit intresserade i Nanoform mitt under coronakrisen."

Har ni konkurrens när det gäller antingen de mål ni försöker uppnå eller de metoder ni använder?

"Direkta konkurrenter finns inte, men det är klart att det finns många företag som jobbar på problematiken med för låg biotillgänglighet som en barriär att få läkemedel till marknaden. Det är en stor problematik som kommer att öka framåt i tiden."

Vad ser du som de största riskerna och utmaningarna för företaget?

"Att kunna exekvera det vi har lovat, betjäna våra kunder väl och samtidigt expandera. Enligt vår affärsmodell ska vi arbeta med flera stora företag i läkemedelsfältet och vi måste uppfattas som en god kraft. Det är komplicerat och måste skötas väl."

Hur är det med de medicinska riskerna i er teknologi?

"FDA har tagit en mycket pragmatisk ställning där de säger att nano i sig inte är farligt, utan det olika fallen prövas på egna meriter. Vi har samtidigt inte data från mänskliga försök än och det är en risk."

Vilka är de avgörande händelserna för Nanoforms utveckling som investerare bör hålla ögonen på framöver?

"Vi kommer att kommunicera nya kontrakt. Det är säkert mycket bra att följa databasen US Government Clinical Trials. Där kan man se hur vi håller oss framme", säger Edward Hæggström.

Du är professor vid Helsingfors universitet och samtidigt vd för Nanoform. Hur mycket av din arbetsdag lägger du på Nanoform?

"100 procent."

Är det den stora life science-scenen i Sverige som gör att ni vill notera er aktie i både Stockholm och Helsingfors?

"Absolut. Sverige har satsat och varit mycket framgångsrika inom life science", säger Edward Hæggström.

Inför noteringen av aktien genomför Nanoform en nyemission med en teckningskurs på 3:45 euro per aktie, vilket värderar företaget till cirka 150 miljoner euro före det planerade kapitaltillskottet på 70 miljoner euro.

Utöver nyemitterade aktier erbjuder vissa befintliga ägare en del aktier. Det finns även en övertilldelningsoption.

Ett antal investerare, däribland Keel Capital, Fjärde AP-Fonden och Handelsbanken Fonder, har åtagit sig att teckna aktier för ett belopp om totalt cirka 45,5 miljoner euro i erbjudandet.

Teckningstiden väntas löpa från den 25 maj till den 2 juni för allmänheten och en dag längre för institutioner. Första beräknade handelsdag är den 4 juni.

Danske Bank och SEB är så kallade joint global coordinators medan Swedbank i samarbete med Kepler Cheuvreux och Stifel Nicolaus Europe är joint bookrunners i samband med noteringen. Nordnet Bank är anmälningsplats i det offentliga erbjudandet.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -