HONGKONG
TÅRGAS ÅTER PÅ GATORNA EFTER PROTESTER MOT KINA (Direkt)

2020-05-25 05:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tårgas har återvänt till Hongkongs gator då människor protesterar mot Pekings drag att snabbt införa nationella säkerhetslagar i staden.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Polisen avfyrade tårgas, vattenkanoner och pepparsprej mot demonstranterna på söndagen då främst unga människor samlades i shoppingdistriktet Causeway Bay.

Över 100 människor anhölls för att olagligt ha samlats.

Spänningarna har ökat efter att Kina i torsdags signalerade att de ensidigt kommer att implementera lagar mot uppror och terrorism liksom samverkan med utländska krafter.

Demokratigrupper i Hongkong anser att Pekings beslut bryter mot löftet om "ett land, två system", som beslutades när Storbritannien lämnade över territoriet 1997. Enligt det avtalet har Kina lovat att systemet skulle upprätthållas till 2047.

Kinas utrikesminister Wang Yi sade på söndagen att Kinas åtgärd bara rör den "lilla minoritet" vars aktiviteter allvarligt skadar den nationella säkerheten. Det "påverkar inte Hongkongs höga grad av autonomi, påverkar inte rättigheter och frihet för Hongkongs invånare och påverkar inte legitima intressen för utländska investerare i Hongkong", enligt utrkesministern.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -