ARBETSMARKNAD
ARBETSLÖSHET KOMMER STIGA "ORDENTLIGT" - LF (Direkt)

2020-05-25 10:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Arbetslösheten i april steg som väntat tydligt, samtidigt som sysselsättningen sjönk, men arbetslösheten kommer att stiga än mer framöver.

Det säger Anders Nordberg, makroekonom vid Länsförsäkringar, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Med tanke på den stora osäkerheten ska man kanske inte titta på de exakta siffrorna, utan riktningen, och den är tydlig och helt enligt förväntan. Vi tror att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga ordentligt under sommarmånaderna och hösten, vi är absolut inte klara än med nedgången i sysselsättning, utan det här kommer att bita ordentligt", säger han.

Den säsongsrensade arbetslösheten steg enligt SCB:s AKU-statistik till 7,9 procent i april från 6,7 procent i mars samtidigt som sysselsättningen minskade med 99.000 personer, eller 1,9 procent, och arbetade timmar föll med hela 11,6 procent i årstakt. Detta är dock bara början, enligt Anders Nordberg.

"Både för att vi kommer att få se fler företagskonkurser och för att vi kommer att få en ordentlig minskning i efterfrågan från utrikeshandeln. Vi får hoppas att finanspolitiska stimulanser dämpar detta något", säger han.

Han påpekar att man måste titta på mer än bara arbetslösheten, nu när runt en halv miljon människor är korttidspermitterade.

"Utan det systemet hade många av dessa blivit arbetslösa och då hade vi haft en ordentligt högre arbetslöshet", säger han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -