På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Moderna
Modernas vaccindata ifrågasätts av experter (Finwire)

2020-05-20 07:05
Experter ifrågasätter Modernas vaccindata efter att bolaget gått ut i måndags och sagt att fas 1-testerna varit lyckade.

Till Stat News uppgav experterna att de tyckte att Moderna inte gav tillräckligt med viktig data för att bedöma att detta stämmer. Överlag släpptes lite information från bolaget och det som kom ut var mest i form av ord, snarare än data vilket är av störst intresse för forskare, menar experterna.

En annan faktor att väga in är också att myndigheten Niaid (National Institute for Allergy and Infectious Diseases), som samarbetar med Moderna kring ett vaccin, valt att hålla tyst. Det är ovanligt för myndigheten som gillar att offentligt gå ut med nya upptäckter.

I resultaten uppgav Moderna att antikroppar mot coronaviruset hade uppstått med samtliga kandidater efter att vaccinet tagits. Men nu visar det sig att bolaget tagit ut blodprover bara två veckor efter en andra vaccindos.

”Det är alltför tidigt. Vi vet inte om dessa antikroppar är uthålliga”, sade Anna Durbin, vaccinforskare på John Hopkins University.

När Moderna gav beskedet om den lyckade fas 1-studien ledde det till ett glädjerus på världens börser i måndags. De nya uppgifterna om experternas skepsis kom dock att leda till en snabb nedgång på USA-börserna under sista handelstimmen på tisdagen. Moderna kom att backa 10 procent, och tappade ytterligare 6 procent under efterhandeln.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Moderna Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -