USA
TRUMP FÖRBJUDER FEDERALA AKTIEINVESTERINGAR I KINA (Direkt)

2020-05-13 10:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s president Donald Trump har beordrat den största federala pensionsfonden att omedelbart stoppa planer på att investera i kinesiska aktier med anledning av att regeringen anser att Kina utgör ett allvarligt nationellt hot mot landets säkerhet, framgår av ett brev till fondens styrelse.

Ordern att inte investera i kinesiska bolag riktas mot FRTIB - Federala pensionssparfondstyrelsen - inför förberedelser av en portföljomviktning, där den internationella delen av den 600 miljarder dollar tunga portföljen ska överföras till ett index som bland många andra marknader inkluderar Kina.

Vita husets säkerhetsrådgivare Robert O'Brien och den ekonomiske rådgivaren Larry Kudlow har båda sagt att nyttjande av MSCI All Country World ex-US Investable Market-indexet skulle utsätta de amerikanska spararna för onödig risk och exponera för bolag som är inblandade i både hot mot nationell säkerhet och människorättsbrott. Bland annat beskylls bolag som inkluderas i indexet för att förse Kinas, Nordkoreas och Irans militärmakter med utrustning.

FRTIB har tidigare gått på motsatt linje och efter att en skrivelse inkommit undertecknad av både republikanska och demokratiska senatorer i november med syfte att avvärja investerande i fonden sparkade pensionsstyrelsen bakut.

Att inte investera i det aktuella MSCI-indexet skulle äventyra 5,5 miljoner pensionssparares avkastning, enligt FRTIB.

Sedan dess har dock spelplanen krattats om. USA har förvisso skrivit under ett partiellt handelsavtal med Kina efter årslånga förhandlingar, men coronavirusutbrottet har också med sitt första epicentrum i Kina vält hela världsekonomin i recession.

Donald Trump har vid upprepade tillfällen skyllt viruset på Kina och delar av hans administration har öppet sagt sig ha bevis för att viruset konstruerats i kinesiska laboratorier och hotat med sanktioner. Dylika sanktioner skulle hota spararnas portföljer, enligt ett brev från de båda nämnda rådgivarna till Eugene Scalia, arbetsmarknadsminister med tillsynsansvar över de statliga fondinvesteringarna.

Eugene Scalia har därefter hotat pensionsstyrelsens ordförande, Michael Kennedy, med att Donald Trump står i färd med att byta ut flera styrelsemedlemmar om FRTIB väljer att investera i Kina.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -