IPO
BIOEXTRAX SÄLJER BAKTERIEBASERAD PROCESSTEKNIK - VD (OMS) (Direkt)

2020-04-28 08:19

(Omsändning av nyhet från 3 april inför dagens handelspremiär. Nyhet uppdaterad med emissionsutfall etc.)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Företaget Bioextrax, som är verksamma inom industriell bioteknik och som är på väg mot Spotlight Stock Market, avser slå sig in i flera etablerade kundbranscher med sina bakteriebaserade processteknologier som möjliggör tillverkning av miljövänliga material från industriella avfallsströmmar och restprodukter.

Det säger företagets vd Edvard Hall i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt där han även berättar om utmaningarna när bolaget måste skala upp snabbt för att kunna nå de stora volymer som krävs för att vara relevanta för kunderna.

Affärsidén är att möjliggöra återvinning och förädling av avfall och restprodukter, så kallad "upcycling", genom användning av bakterier. Kundföretagens slutprodukter är välkända med många konkurrerande alternativ, men Bioextrax anser sig inte möta mycket konkurrens när det gäller sin processteknologi som bolaget licensierar ut till olika sorters materialproducerande företag.

"Med hjälp av våra teknologier kan de exempelvis producera en viss sorts bioplast, som heter PHA, eller proteintillskott till djurfoder", säger Edvard Hall.

Det grundläggande konceptet är användning av bakterier för nedbrytning av proteinrika material, och bolaget grundades runt produktion av bioplasten PHA. Forskarna i företaget har sedan grundandet insett att samma princip kan användas för andra applikationer än inom bioplaster. Bolaget arbetar nu även med kommersialiseringen av teknologin kring mikrofibrer ur fjädrar och proteiningrediens till djurfoder från fjädrar. Företaget har tre affärsområden.

Under 2019 var intäkterna 1,4 miljoner kronor, dock uteslutande bestående av olika innovationsbidrag. Rörelse- och nettoresultatet var -2,0 miljoner kronor. Under det året påbörjade bolaget ett antal projekt kring produktion av provmaterial av både bioplasten PHA och mikrofibrer. Flera av projekten är kundfinansierade och väntas generera vissa intäkter under 2020.

Var finns era kunder?

"Vi satsar globalt. Våra IP-rättigheter är starkast i Europa och Nordamerika. Det är även där de flesta av våra potentiella kunder finns."

Hur många anställda är ni i nuläget?

"Åtta stycken, alla i Lund. Fem är mikrobiologer eller har ett tekniskt forskningsfokus. Sedan har vi tre anställningar som är mer kommersiellt fokuserade. Det är just det kommersiella fokuset som vi nu satsar mer på. Vi kommer även anställa en till två personer under de kommande tolv månaderna."

Har ni någon egen produktion?

"Nej, vi har bara produktion av provmaterial som kunder kan köpa eller för att göra tester. Vi avser inte ha någon egen fullskalig kommersiell produktion."

Bild: Nyhetsbyrån Direkts reporter Johan Lind intervjuar Bioextrax vd Edvard Hall till höger.

Hur ska ni lyckas slå er in i stora väletablerade värdekedjor?

"Precis, det är väldigt stora värdekedjor och marknader som vi ger oss in på, såsom plast och djurfoder. Vi går till stor skala direkt. Med det kommer också utmaningar eftersom det då krävs stora investeringar. Vår försäljningsstrategi är därför baserad på att minska riskerna i kundföretagens investeringar så mycket som möjligt, dels genom att göra pilotanläggningsproduktion så att vi kan validera kostnadsbilden och dels genom att göra mycket tester tillsammans med slutkunder, det vill säga våra kunders kunder."

Inom vilket av era tre affärsområden ligger ni närmast att få några betydande intäkter?

"Det är en väldigt svår fråga. Om jag måste välja ett så blir det affärsområdet för proteiningrediens till djurfoder från fjädrar. Där har vi ett term-sheet med ett stort etablerat avfallshanteringsbolag och en ganska aggressiv tidsplan till kommersiell produktion, när vi kan börja få royalty."

Hur beroende är ni av det avtalet?

"Det avtalet är anledningen till att vi tror att just det affärsområdet kommer att generera kassaflöde först. För just det affärsområdet är vi väldigt beroende av det samarbetet eftersom vi planerar att ge dem global exklusivitet, men hela Bioextrax verksamhet är inte beroende av det avtalet. Vi har flera andra affärsområden som är minst lika intressanta", säger Edvard Hall.

Hur skulle du beskriva konkurrenssituationen?

"Ur ett teknologiperspektiv har vi väldigt lite konkurrens. Vad vi vet finns det ingen som gör det vi gör. Ur ett produktperspektiv finns det däremot väldigt mycket konkurrens. När det gäller vårt affärsområde för protein till djurfoder konkurrerar vi med alla andra proteintillskott, såsom sojamjöl", säger Bioextrax-chefen.

"Kring bioplasten PHA som vår process kan producera finns en lång rad andra producenter. Vi menar visserligen att vi har många fördelar i förhållande till dem såsom lägre kostnader, men icke desto mindre är de konkurrenter. Sedan konkurrerar vi ju med hela den globala plasttillverkningsindustrin", fortsätter Edvard Hall.

Plastproducerande bakterier. De vita "bollarna" inuti bakterierna är plast. Bildkälla: Bioextrax

Ni vill ta in 6,5 miljoner kronor från aktiemarknaden - vad avser ni göra med de pengarna?

"Ungefär 70 procent av beloppet ska gå till personal. Det är löpande kostnader för existerande personal och ett mindre antal nyanställningar. Sedan har vi en del kostnader för den pilotanläggning vi driver. Sedan går en mindre mängd till försäkringar, hyra och liknande."

Ni vågar er på en notering nu trots pandemin och det försämrade ekonomiska läget. Hur tror du att aptiten på aktier är bland investerare för tillfället?

"Det är svårt för mig att svara på. Vi tror att vi kommer med ett väldigt bra erbjudande till aktiemarknaden. Vi har sett ett stort intresse från investerare att göra teckningsåtaganden. Hur erbjudandet tas emot av allmänheten och den bredare aktiemarknaden är ren spekulation, men jag tror att vi kommer med ett väldigt bra och aptitligt värderat case."

Ni värderar bolaget till cirka 25 miljoner kronor. Fick ni "corona-anpassa" värderingen i slutfasen?

"Värderingen sätts ju på många olika grunder och corona är ju inte något som kom den senaste veckan, utan något man har kunnat se länge. Det har bara liten påverkan på vår verksamhet. Dels rör det inte vår bransch i någon större omfattning och dels är våra tidshorisonter långa. Vi är inte beroende av försäljning under de kommande kvartalen, utan vi har långa pågående projekt. Vi har sett en väldigt liten påverkan på det intresse vi får från våra kunder. Därmed har det väldigt liten påverkan på värderingen."

Hur ser ert kassaflöde ut för tillfället?

"Vi gör av med ganska lite pengar - framförallt i förhållande till de flesta bioteknikbolag. Vi gör inga kostsamma kliniska prövningar och behöver inte investera mycket i exempelvis större anläggningar, utan det handlar om mindre löpande kostnader. Vi har en burn-rate, alltså ett negativt kassaflöde, på cirka 4 miljoner kronor per år de kommande två åren."

Ni räknar med positivt kassaflöde år 2022. Vad behöver komma på plats för att ni ska nå det?

"Det räcker med ett eller två fullt rullande kommersiella avtal. Det beror på att vi är billiga i drift, samtidigt som de anläggningar som byggs med hjälp av vår teknologi är stora och genererar ett stort kassaflöde."

Har ni några långsiktiga mål eller ambitioner kring försäljning, resultat eller lönsamhet?

"Vi går inte ut med några försäljningsprognoser. Däremot tror vi som sagt att vi kommer att börja generera ett positivt kassaflöde år 2022, och som tidigare nämnt är det stora anläggningar och därmed stora intäkter det är fråga om."

Vad ser du som de största utmaningarna för bolaget?

"De marknader vi adresserar - som plastmarknaden och fodermarknaden - är väldigt stora. Det krävs att man har kapacitet att producera stora volymer för att kunna ta sig in. Vi kan därför inte öka volymen successivt utan måste direkt börja producera stora volymer tillsammans med våra kunder", säger Edvard Hall.

Bioextrax ägdes inför emissionen till drygt 50 procent av grundare och bolagsledning. Största ägare är företagets teknikchef och tillika grundare Mohammad H.A. Ibrahim med 21 procent av kapitalet före nyemissionen.

"Sedan är det en samling affärsängelinvesterare som har följt med bolaget under de senaste två-tre åren och Lunds universitets holdingbolag LU Holding", säger Edvard Hall som själv är teckningsåtagare i emissionen och väntas äga 3 procent vid fullteckning.

Den nyemission på 6,5 miljoner kronor som gjordes av Bioextrax tecknades sedan till 779 procent inför noteringen på handelsplattformen Spotlight Stock Market. Emissionen tecknades till totalt cirka 50 miljoner kronor, fördelat på 548 stycken tecknare.

Teckningsperioden för nyemissionen pågick från den 25 mars till den 8 april. Teckningskursen på motsvarande 9:80 kronor per aktie innebär en värdering av bolaget på 24,5 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

I varje unit som såldes för 19:60 kronor styck i emissionen ingick två aktier och en teckningsoption. Optionerna kan tillföra bolaget ytterligare kapital i början av år 2021.

Första handelsdag för Bioextrax-aktien på Spotlight Stock Market är den 28 april 2020.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Bioextrax - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -