EU
SVERIGE SKA INTE BEHÖVA HAMNA I "L-SCENARIO" - EKHOLM (Direkt)

2020-04-27 13:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige ska inte behöva hamna i ett L-scenario, där ekonomin rör sig sidledes efter ett stort tapp i spåren av coronakrisen, med lämpliga åtgärder kan vi få till en återhämtning. Det är också viktigt att se till att krisen inte får långsiktigt negativa effekter för EU-samarbetet.

Det ansåg bedömare vid ett seminarium anordnat av EU-kommissionens svenska representation på måndagen.

"Vi ska inte behöva hamna i ett L-scenario, med lämpliga åtgärder ska vi få till en vettig återhämtning så småningom. Då kan det bli mer av ett U", sade Karolina Ekholm, professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet.

Deltog vid seminariet gjorde också Susanne Ackum, statssekreterare vid finansdepartementet under finanskrisen 2008-2009.

Hon sade att utvecklingen var oroande, med stora oklarheter kring förloppet för coronaviruset och att krisen kan bli längre än man trott.

"Det finns risker att det spiller över i finansiella sektorn när varken företag eller människor har möjlighet att betala tillbaka lån… Får vi inte ett slut på det här kan det bli en depression", sade hon.

Jens Matthiessen, rådgivare vid EU-kommissionens representation i Sverige, sade att det fanns hopp om att uppgången blir snabbare än under finanskrisen.

"Om det inte utvecklar sig till en finansiell kris är ett scenario att det blir en snabb återhämtning", sade han.

Vilka effekterna av krisen blir är oklart, men det finns en risk att de underliggande slitningar som finns inom EU förstärks.

För Sverige är det en risk att politiska ledare i EU som har en mer federalistisk syn än Sverige passar på att ta några steg framåt när det är kris och därmed ett läge där det är svårare att stå emot.

"Det tror jag är riskabelt för det kan utlösa EU-skeptiska populistiska rörelser, kanske var det vad som hände i Storbritannien i samband med eurokrisen. Det skulle vara oerhört olyckligt om krishanteringen fick sådana effekter", sade Karolina Ekholm.

Hon sade att länderna förhoppningsvis hittar ett sätt att ta sig igenom krisen utan att det blir en kris även för EU-samarbetet, men att det förutsätter ordentligt kompromissande. Vilket också inkluderar Sverige som i vissa frågor har en hård position.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -