AMF Räntefond Lång
AMF Räntefond Lång har klarat nedgången bra och haft inflöden (Finwire)

2020-04-20 13:30
AMF Räntefond Lång backade 0,6% procent under det första kvartalet, vilket kan jämföras med index som under samma period steg med 0,6% procent.

Mot slutet av perioden kom allt att kretsa kring coronapandemin, uppger förvaltaren Johan Moeschlin i en intervju.

“Räntemarknaderna globalt inledde året med fallande räntor.Till skillnad från aktiemarknaden fanns det i räntemarknaden redan från början av året en större oro för effekterna av virusspridningen på tillväxten och konjunkturen globalt. Räntorna föll både på korta och långa löptider från januari till mitten av mars. Då krisen eskalerade i slutet av februari accelererade räntefallet och nya lägstanivåer nåddes i mitten av mars”, säger Johan Moeschlin.

Flera centralbanker runt om i världen sänkte sina styrräntor. Dock inte den svenska Riksbanken.

“Därefter steg räntorna efter att centralbanker och stater presenterat stödpaket för marknaden. Ränteuppgången kan förklaras både av att det globala marknadsläget lugnade sig samtidigt som alla stora stödåtgärder måste finansieras i framtiden med ett större obligationsutbud vilket, allt annat lika, ger högre räntor”, uppger Johan Moeschlin.

AMF:s räntefonder har samtidigt gynnats av inflöden under perioden. Räntefonderna har generellt haft inflöden när aktiemarknaden gått ned kraftigt. Moeschlin uppger att marknaden totalt sett har fungerat något sämre under perioden och det har exempelvis tagit längre tid att genomföra transaktioner.

Viruset är fortsatt i fokus för AMF-förvaltarna.

“Nedstängningen av alla stora ekonomier får naturligtvis effekter på tillväxten och världen har abrupt fallit in i en djup lågkonjunktur. Hur snabbt, och på vilket sätt återhämtningen kommer ske beror på när man kan öppna upp länderna igen och på vilka efterverkningar nedstängningarna har fått. Nya virusutbrott kommer vara ett återkommande hot fram tills det finns ett effektivt och tillgängligt vaccin”, säger Johan Moeschlin.

Han menar att det är angeläget att som förvaltare följa utvecklingen noga både globalt och i Sverige. Vidare har pandemin också påverkat riskviljan. Företagsobligationer innebär exempelvis en risk.

“Det är viktigt att bevaka utvecklingen för dessa företag och att ha en beredskap för att agera i de fall vi bedömer att företaget kan få problem som kan inverka negativt på obligationsvärdena. Det kan till exempel vara ett sämre kreditbetyg eller andra finansiella problem”, säger han.

AMF Räntefond Lång har agerat genom att minska ned mängden företagsobligationer och istället vikta upp i statsobligationer.

Under kvartalet var statsobligationer och kortare bostadsobligationer de innehav som gick bäst. Företagsobligationer hade den sämsta utvecklingen både i absoluta och relativa termer.

Inom just företagsobligationer lyfter Moeschlin upp att det är företag som har liten exponering mot pandemin som klarar sig bäst även i räntemarknaden. Han pekar här på aktörer som ICA, Arla, Telenor, Tele2, Ellevio, Stockholm Exergi och Assa Abloy som företag som gynnas.

Nyhetsbyrån Finwire
Twitter: @Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Räntefond Lång - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -