AMF Aktiefond Småbolag
Kraftiga svängningar i småbolagen - ger köptillfällen (Finwire)

2020-04-20 13:31
AMF Aktiefond Småbolag gick under kvartalet ned med 18,9 procent, vilket var hela 4,9 procentenheter bättre än jämförelseindex, Carnegie Småbolagsindex som minskade med 23,8 procent.

Runt 24 februari inleddes det stora börsfallet på allvar. Börsen fortsatte sedan att falla i takt med den globala virusspridningen. Riskaversion och volatilitet ökade, under mars gick småbolagen ned med drygt 18 procent medan OMX bredare index backade med 11 procent. De flesta bolag har valt att justera sina utdelningsförslag, antingen slopa helt eller skjuta på framtiden. I samband med vinstvarningar tvingas bolagen se över sin likviditet och skuldsättning.


Fonden har utvecklats bra under perioden. De största bidragsgivarna under kvartalet var Sinch (molnbaserade kommunikationstjänster), Nibe och Arjo (medicinsk utrustning). Fonden har valt att inte placera i spelbolag och i kvartalet kostade avsaknad av aktier i Evolution Gaming 0,8 procentenheter i relativavkastning. Andra aktier som bidragit negativt är Trelleborg och avsaknad av aktier i Sobi.


Fonden har köpt aktier i Sinch, Castellum och Sweco. I syfte att parera relativt stora utflöden har fonden sålt aktier i SCA, MTG och Billerud. Största innehav vid kvartalsskiftet var Fabege, Sinch och Nibe.

Börstappet under första kvartalet blev snabbt och kraftigt. Dels var värderingarna historiskt sett höga dels var konjunkturen, redan innan Coronapandemin, inte jättestark med hänsyn till handelskrig och annat. Efter börsfallet var därför börsen i slutet av mars tillbaka på nivån som rådde i december 2018 uppger Angelica Hanson i en kvartalskommentar. Hon ser också intressanta köplägen i marknaden.

“Trots fortsatt osäkerhet och rädsla för långtgående negativa effekter, kan man börja se intressanta köplägen eftersom nedgången slog så brett över hela linjen. Företagens försäljning blir mycket svag och slår rejält på vinster under första halvåret. Det kommer att komma nyemissioner i syfte att stärka balansräkningarna. Men trots det börjar aktiemarknaden blicka framåt mot när ekonomierna ska öppna igen och kanske kommer marknaden orka se igenom usla makrosiffror uppger hon.

Även marknaden för företagsobligationer har stabiliserats efter att delvis ha kollapsat med flera stängda fonder. Dessa har nu öppnat igen och viss likviditet har även börjat återvända till primärmarknaden där obligationer emitterats.

“Med fortsatt låga räntor måste man istället våga behålla bra bolag i portföljen och utnyttja tillfälliga kursnedgångar. En tanke är att hålla kvar vid hälso/läkemedelsaktier där både Getinge och Arjo haft skyddsutrustning tillgänglig. Även vissa techbolag klarar lågkonjunkturen hyfsat väl. Ett exempel är Sinch som fonden fortsatt öka i”, uppger Angelica.

Sinch har under kvartalet köpt ytterligare två bolag Chatlayer och Wavy för att bredda sin exponering både tekniskt och geografiskt. Samtidigt genomförde de väldigt smärtfritt en nyemission och har återigen finansiella muskler att göra ytterligare något intressant förvärv, uppger Hanson.

I övrigt pekar Hanson på att bolag med högre hållbarhetsbetyg klarat nedgången bra, de uppfattas som något defensiva i orostider. Dessa bolag vidmakthåller en tät dialog med sina underleverantörer vilket nu kan ha gynnat dem för leveranser.

Trots risk för ökade spänningar inom EU när coronakrisen ska lösas, känns det ändå som det värsta är bakom oss, uppger Angelica.

“Ofta går världsekonomin stärkt ur kriser och företagen blir mer fokuserade på sin kärnaffär. Troligen blir det så även denna gång, men det är onekligen en ny värld vi möter”, avslutar hon.

Nyhetsbyrån Finwire
Twitter: @Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Aktiefond Småbolag - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -