BÖRSEN
SVÄNGIGT EFTER AMERIKANSK JOBBDATA, OMXS30 +0,2% (Direkt)

2020-04-16 17:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen föll tillbaka under torsdagseftermiddagen efter en optimistisk öppning. En blygsam minskning av antalet nyanmälda arbetslösa i USA under den förra veckan sänkte humöret som dock förbättrades något inför stängning.

Vid stängning var Stockholms storbolagsindex OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 1.484. Aktier för närmare 21 miljarder kronor var då omsatta. På kontinenten var motsvarande index upp mellan 0,1 och 0,2 procent vid samma tidpunkt.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA sjönk under den förra veckan, men minskningen var mindre än vad analytikerna väntat sig. Det fick de amerikanska börserna att avbryta en inledande uppgång. Även de europeiska börserna drogs med ner.

Bland storbolagen på Stockholmsbörsen steg Ericsson till toppskiktet av listan med en uppgång på 3 procent. Även den finländska kollegan Nokia stack i väg 7,7 procent efter uppgifter från nyhetsbyrån TMT Finance om att Nokia försöker försvara sig mot ett fientligt uppköp.

Bakom Ericsson steg Electrolux 2,6 procent med stöd av högre leveranser i mars av vitvaror i USA, enligt den månatliga sammanställningen från branschorganisationen AHAM.

Atlas Copco blev bästa aktie med en uppgång på 3,3 procent. Sandvik, som fått en köprekommendation av Pareto, tillhörde också torsdagens vinnare och steg 2,1 procent. Astra Zeneca var upp 2,5 procent.

Kinnevik inledde dagen med stigande kurser efter att storinnehavet Zalando kommit med en uppdatering för det första kvartalet som fick modeaktien att stiga i Frankfurt. Uppgången kom dock av sig och vid stängning var Kinneviks aktie ner 1,4 procent.

Även H&M backade drygt 4 procent till botten av listan tillsammans med Nordea och Tele2 som var ner 3,7 respektive 2,7 procent.

Industrigruppen Volati släppte preliminära siffror för det första kvartalet där koncernens omsättning ökade med 7 procent. Vidare skrev bolaget att coronaviruset fram till den 16 april haft en begränsad effekt på verksamheten. Aktien belönades med en uppgång på närmare 9 procent.

Atrium Ljungberg tappade 8,7 procent efter en delårsrapport som inte rosade marknaden. Rapporten innehöll stora negativa värdeförändringar och en slopad tidigare lämnad helårsprognos, delvis som en följd av coronapandemin.

I samma sektor var Platzer däremot upp 2,8 procent med stöd av en starkare kvartalsrapport, samt kommentar om låg exponering mot negativa coronaeffekter.

Värmeteknikbolaget Nibe handlades ned en dryg procent. Pareto har sänkt sin rekommendation för Nibe till sälj med motiveringen att värderingen stuckit iväg för mycket.

Hotellbolaget Scandic Hotels uppgraderades av Handelsbanken till köp (behåll). Aktien lyfte 1,9 procent.

Munters lyfte 2,5 procent efter att Carnegie höjt aktien till köp. Munters har också fått en köprekommendation i Affärsvärldens senaste utgåva.

MQ, som handelsstoppades på onsdagen, meddelade på torsdagen att bolaget ansöker om konkurs. Aktien förblir handelsstoppad tills den avnoteras, lät Nasdaq meddela.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen 16 april

image

Källa: InfrontAstraZeneca - I dag

{point.key}

Atlas Copco A - I dag

{point.key}

Atrium Ljungberg B - I dag

{point.key}

Electrolux A - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Kinnevik A - I dag

{point.key}

Munters Group - I dag

{point.key}

NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Platzer Fastigheter Ho... - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Scandic Hotels Group - I dag

{point.key}

Tele2 A - I dag

{point.key}

Volati - I dag

{point.key}

Zalando SE - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -