EUROGRUPP
SVERIGE VILL EJ DELTA I EUROBONDS - ANDERSSON (Direkt)

2020-04-10 00:51

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige ogillar både euroobligationer och Europaobligationer - alltså om förslaget skulle utvidgas till att inte bara omfatta euroländer utan även Sverige och andra icke euroländer.

Det sade finansminister Magdalena Andersson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter eurogruppens möte på skärtorsdagens kväll.

Annars gladdes hon åt eurogruppens överenskommelse om ett krispaket.

"Vi visar att Europa klarar av att så enade i krislägen. Framförallt är det viktigt i sak med 500 miljarder euro som kan användas för att skydda europeiska företag, jobb och medborgare", sade finansministern.

Särskilt en del är intressant för Sverige. Europeiska investeringsbankens utökade lånemöjligheter är något som svenska företag kan dra nytta av, sade hon.

"Svenska företag har tidigare använt en ganska hög andel av EIB:s lån", sade hon.

Däremot trodde hon inte att krispaketets lån till korttidsarbete blir aktuellt för Sverige. Svenska staten kan troligen låna billigare själv på finansmarkanden.

En tredje del av krispaketet är Sverige uteslutet från. Det gäller lån från euroländernas räddningsfond ESM. Vid eurogruppens diskussion om ESM-lån höll Sverige därför en låg profil men tyckte att Nederländerna och Tyskland väl representerade Sveriges åsikt.

När det gäller euroobligationer sade Magdalena Andersson att de överenskomna skrivningarna var till intet förpliktigande, även om anhängarna säkert skulle hävda det.

"Det finns länder, som vill ha eurobonds, och som efter coronakrisen kan tänka sig ha Europabonds. Men oavsett vilket tycker vi att det är en ytterst dålig idé", sade hon.

I ett senare skede ska EU-ländernas finansministrar ta upp utformningen av en återhämtningsplan efter coronapandemin. Då blir det aktuellt att diskutera hur förslaget EU:s långtidsbudget 2021-2027 ska omformas för att stödja återhämtningen.

"I någon utsträckning kommer alla pengar i långtidsbudgeten att användas till återhämtningen i Europa. Förhandlingarna om långtidsbudgeten var svåra tidigare och blir verkligen inte lättare nu", sade finansministern.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -