UB EM Infra A
Stor skillnad på kursutveckling för olika typer av infrastrukturbolag - United Bankers (Finwire)

2020-04-09 07:30
United Bankers Pekka Niemelä kommenterar i en intervju till Finwire läget på marknaden och läget i infrastrukturfonderna.

Vad som har kommit att kallas coronakrisen har slagit brett globalt och ingen sektor kan vara helt säker på att komma undan. Generellt är infrastrukturbolagen av defensiv karaktär, men denna kris är inte av klassisk ekonomisk karaktär. Det gör att den typen av bolag ändå drabbats. Dock spås utilities såsom vatten framöver prestera bättre relativt andra sektorer som har tvingats stänga eller skära ner kraftigt, med exempel som hamnar och flygplatser. Men det är troligt att även utilities (infrastruktur för till exempel el och vatten) kommer drabbas av krisen med minskad försäljning och minskad fakturering.

Bolagens multiplar ser dock i detta läge bättre ut och värderingarna har blivit lägre om man tittar på till exempel pris i förhållande till bokfört värde och direktavkastning. Under krisen 2008 var infrastrukturbolagen uthålliga och de flesta fortsatte dela ut till aktieägarna.

Niemelä varnar dock för att man skulle kunna få problem i bolagen med finansieringen, men konstaterar ändå att de flesta bolag i sektorn har rimlig belåning. De som till större del är lånefinansierade är ofta de bolag som är verksamma inom verksamheter som är aktiva inom hårt reglerade områden, som ger en trygghet. Det finns dock några bolag som är aktiva med uppköp och som på så sätt ökar sin belåning.

Fondernas dividend yield, avkastning, är i UB Infra strax under 5 procent och något över 5 procent i UB EM Infra. Det är historiskt sett högt, vilket återspeglar hela sektorn.

Enligt fondens strategi har man nu under tiden skalat ner på de som presterat bättre under perioden, samtidigt som man då istället ökat i mindre innehav som drabbats med tyngre kursfall och man anser har en stabil framtid.

24 procent av UB EM Infra fonden och 12 procent av UB Infra fonden var i slutet av mars exponerad mot hamnar och flygplatser.

Love Josefsson
love@finwire.com, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

UB Emerging Markets In... - I dag

{point.key}

UB Infra A - I dag

{point.key}

United Bankers Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -