SVERIGE
AVSTÅND ÄVEN UTESERVERING, RISK STÄNGA ANNARS - FHM (Direkt)

2020-04-09 14:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Behovet att hålla avstånd gäller även på uteserveringar. Under påskhelgen kommer kontroller att genomföras av kommuner. Om dessa visar att uppmaningarna inte följs riskerar restauranger behöva stänga ned.

Det sade Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog, vid torsdagens pressträff om virusläget.

"Trängsel i restauranger ska undvikas, restaurangägare har ett tydligt ansvar - även på uteserveringar", sade han med påpekande att även gäster har ansvar.

Han framhöll att det finns butiksägare som vittnar om kunder som inte respekterar uppmaningarna om att hålla nere på trängsel.

Läget i Sverige är stabilt gällande viruset, smittspridningen ligger på ungefär samma nivå som i slutet av förra veckan. Han lade till att Sverige har två epidemier, en i Stockholm och en i övriga Sverige.

"Stockholmsfallen ligger även de på en stabil nivå", men Anders Tegnell påpekade att det inte betyder att Stockholm får det lättare och att det inte heller betyder att saker och ting är över.

Det kommer inte att lunga sig för regionens vård men platån i smittokurvan kan ha börjat nås. I förra veckan genomfördes en utfrågning av 773 personer i Stockholm i olika åldrar som visade på att 2,5 procent bar på viruset.

I och med faktorer som att en person bär på viruset i runt fem dagar och smittan dubbleras på en vecka så är "antalet smittade i Stockholm betydligt fler", fortsatte han.

"Stockholm ligger förhoppningsvis på en platt kurva som kan bli ganska lång", sade Anders Tegnell.

En liknande men större undersökning kommer att göras över hela landet i kommande vecka. Vidare statistisk analys av vad undersökningen i Stockholm innebär är att vänta inom kort.

Antalet dödsfall har ökat med drygt 100 under det senaste dygnet till 793 personer i Sverige.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -