NEW YORK
STARK AVSLUTNING PÅ HANDELSVECKAN, S&P500 +1,2% (Direkt)

2020-04-09 22:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande börserna i New York steg på torsdagen, veckans sista handelsdag. Fed-chefen Jerome Powell meddelade att den ekonomiska återhämtningen efter den nuvarande nedstängningen kommer att bli kraftfull.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 1,2 procent till 23.715. S&P 500-indexet steg 1,4 procent till 2.789, samtidigt som Nasdaqs kompositindex avancerade 0,8 procent till 8.154.

Vidare meddelade Fed under torsdagen en rad nya program som kommer att erbjuda upp till 2.300 miljarder dollar i lån till företag, städer och delstater.

Disneys streamingtjänst Disney+ har uppnått över 50 miljoner abonnenter, vilket är nästan dubbelt så många som Disney rapporterade i början av februari. Aktien steg 3,6 procent. Konkurrenten Netflix sjönk 0,5 procent.

Teknikkonglomeratet General Electric uppgav att det justerade resultatet per aktie för det första kvartalet kommer att bli betydligt lägre än den tidigare guidningen som var 0:10 dollar. Guidningen för helåret slopas samtidigt på grund av den rådande osäkerheten kring pandemin med sjukdomen covid-19. Aktien handlades ned 2,1 procent.

Läkemedelsbolaget Pfizer steg 2,3 procent. Pfizer och Biontech meddelade att de har för avsikt att snabbt få fram flera kandidater till tester på människor för vaccin mot covid-19.

Kafékedjan Starbucks var upp 3,4 procent trots besked om att den räknar med ett resultattapp på 47 procent i andra kvartalet till följd av minskad försäljning. Efter beskedet gick dock Citi ut med en köprekommendation för Starbucks.

Oljepriserna steg initialt på förhoppningar om att de oljeproducerande länderna i Opec+ skulle komma överens om produktionsminskningar men föll tillbaka under kvällen då förhandlingarna drog ut på tiden. Oljebolag som Exxon Mobil och Chevron klättrade inför mötet men föll tillbaka i takt med oljepriset.

Före börsöppning kom statistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA var 6.606.000 personer under förra veckan. Analytiker hade räknat med 5.250.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Trading Economics konsensusprognos.

På långfredagen har USA-börserna stängt, liksom på många håll runt om i världen. Börserna på Wall Street öppnar åter på måndagen.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 4 punkter till 0,73 procent.

Graf: S&P500-index torsdagen den 9 april

Bildkälla: Infront

Henrik Berezin +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Chevron - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

GE Aerospace - I dag

{point.key}

Netflix - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Starbucks - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -