MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN (Direkt)

2020-04-09 14:51

TISDAG DEN 14 APRIL

==================

- IMF: global konjunkturprognos 14.30

IMF presenterar global konjunkturprognos, den första sedan utbrottet av coronaviruset, som väntas ge en dyster bild av läget i världsekonomin.

ONSDAG DEN 15 APRIL

==================

- AF: arbetslöshet mars kl 6.00

Antalet varsel uppgick till 42.415 i mars, rekordhög nivå. Under de tre första dagarna i april varslades ytterligare 7.118 personer om uppsägning.

"Sammantaget fortsätter den svenska arbetsmarknaden att försämras och vi räknar med att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga den närmaste tiden och en arbetslöshet på cirka 10 procent i sommar är dessvärre troligt enligt oss", skriver Swedbank i ett veckobrev.

- SCB: KPI mars kl 9.30

Inflationen väntas mer eller mindre kollapsa i mars, mycket drivet av energipriser som gått rakt ned i källaren. Till detta kommer coronaviruset, som sänkt efterfrågan i många branscher, vilket bör dämpa priserna, men där det finns en stor osäkerhet om effekten på inflationen. Enligt SCB är dock statistiken för mars någorlunda normal, då större delen av priserna redan var insamlade innan coronapandemins effekter hade börjat bli betydande.

Enligt Infronts analytikerenkät väntas KPIF-inflationen falla till 0,5% i mars från 1,0% i februari, medan KPIF ex energi väntas sjunka mer blygsamt, till 1,4% från 1,6%. Detta är långt under Riksbankens senaste prognoser från februari, som är helt överspelade vid det här laget. Inflationen är dock inte på något sätt i fokus just nu, utan allt handlar om vilken effekt coronaviruset och nedstängningar får på ekonomin.

- USA: detaljhandel mars kl 14.30

Hårda data från USA som ger en indikation om hur illa det har varit i USA där delar av landet gradvis stängde ner för att bekämpa coronaviruset.

Konsensus enligt Trading Economics pekar på en nedgång med 3,4 procent i mars jämfört med föregående månad och en nedgång med 1,4 procent i årstakt.

Commerzbank påpekar att vissa delar av detaljhandelssektorn, till exempel näthandel, matbutiker och apotek, kan ha tjänat på nedstängningarna. Restauranger och säljare av dyra sällanköpsvaror hör därmed till förlorarna.

"En första indikation gavs av nybilsförsäljningen som enligt tillverkarna sjönk med nästan en tredjedel jämfört med februari", skriver Commerzbank.

- USA: industriproduktion mars kl 15.15

Väntas ha sjunkit med 2,2 procent jämfört med februari enligt Trading Economics konsensus, även den här datapunkten har påverkats starkt av nedstängningarna på flera håll i landet.

TORSDAG DEN 16 APRIL

===================

- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Coronaviruset har slagit hårt mot den tidigare starka amerikanska arbetsmarknaden. Vecka 14 antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsstöd med 261.000 till 6.606.000. Detta efter två veckor med skarpa ökningar från nivåer strax över 200.000 innan åtgärderna för att dämpa coronavirusets spridning vidtogs.

FREDAG DEN 17 APRIL

===================

- Kina: BNP 1 kv kl 04.00

Den ekonomiska aktiviteten minskade betydligt i februari till följd av utbrottet av coronaviruset, samtidigt som den ökade tydligt igen i mars.

Commerzbank tror at BNP sjönk med 10 procent jämfört med fjärde kvartalet till följd av nedstängningarna. Jämfört med första kvartalet 2019 innebär det en nedgång med 5,9 procent.

"Som vanligt är det dock svårt att spå hur mycket av den nedgången som kommer reflekteras i officiella siffror", skriver Commerzbank.

- Valueguard: bostadspriser mars kl 06.00

Coronapandemin har börjat sätta sina spår på bostadsmarknaden, med ett tydligt ökat utbud av bostäder till salu de senaste veckorna, en vikande försäljning och en allmänt mer försiktig budgivning. De flesta bedömare är inne på att bostadspriserna kommer att sjunka under våren, någonstans runt 5-10% är en vanlig bedömning. Det kan också noteras att boprisförväntningarna hos hushållen fallit kraftigt, med den största nedgången någonsin i SEB:s boprisindikator och rekordlåga förväntningar i Hemnets köparbarometer.

Den riktigt stora dramatiken lär dock inte komma redan nu, eftersom coronakrisen förvärrades betydligt under loppet av mars. Swedbank räknar med att priserna sjunker från i februari (de brukar vanligtvis stiga) och att årstakten dämpas, allra tydligast i storstäderna, där arbetsmarknaden försämrats mest markant.

Av nog så stort intresse blir Valueguards redovisning av borättspriserna den första halvan av april i Stockholm och Göteborg, då effekterna av coronaviruset bör kunna vara mer tydliga.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -