VIRUS
TOTALT 477 DÖDA I SVERIGE, 590 INTENSIVVÅRDAS - FHM (Direkt)

2020-04-06 14:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Totalt 477 personer har dött till följd av coronaviruset i Sverige. Det är 76 fler än på söndagen, men siffran ska tolkas försiktigt på grund av eftersläpning i rapporteringen under helgen.

Det sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid måndagens presskonferens om läget beträffande coronaviruset.

Totalt 590 vårdas eller har vårdats i intensivvård och antalet IVA-fall ligger, enligt Tegnell, på konstant nivå sedan en tid tillbaka.

"Det största bekymret är att vi fått in smittan på så många äldreboenden, både i Stockholm och på andra håll", sade Anders Tegnell och tillade att detta är en stor anledning till de höga dödstalen bland de äldre i Sverige.

Han sade att Folkhälsomyndigheten fortfarande jobbar med att plana ut kurvan, "och jag tycker nog vi gör det".

Tegnell hänvisade till att de kan se att andra sjukdomar, som säsongsinfluensa och vinterkräksjuka, minskat tydligt de senaste veckorna på grund av de restriktioner och rekommendationer som införts.

Han uppmanade alla som är inblandade i äldreomsorgen att arbeta för att minska smittspridningen och sade att det är mycket viktigt att man följer de basala hygienkraven så man inte för smittan vidare mellan de äldre.

Tegnell noterade också att coronasmittan fortsätter öka i snabb takt globalt, med 1,25 miljoner smittade och nära 70.000 döda.

"Vi ser fortfarande en omfattande spridning. USA står för de flesta nya fallen, i Italien syns en tydligt nedåtgående trend, kanske även Spanien, medan Sydamerika verkar ha fler fall", sade han.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -