STORBRIT
BYGG-PMI FÖLL TILL 39,3 I MARS (52,6) (Direkt)

2020-04-06 10:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Liksom euroområdets bygg-PMI föll brittiskt bygginköpschefsindex för mars till finanskrisnivåer i spåren av coronaviruset, enligt Markit.

Huvudindexet för mars tappade till 39,3, från 52,6, den lägsta nivån sedan april 2009, förväntningarna ligger på den lägsta nivån sedan oktober 2008. Även sysselsättningsindex föll till den lägsta nivån sedan finanskrisåren.

"Mars-indexet visar en tidig bild av inverkan på brittisk byggproduktion från de nödhälsoåtgärder för att stoppa covid19-pandemin som vidtagits. Aktiviteten faller i den största nivån sedan den globala finanskrisen", säger Markit-ekonomen Tim Moore i en kommentar.

Han fortsätter med att säga att stängningar av byggplatser och lockdown-åtgärder kommer ha en klart mer tydlig inverkan i affärsaktiviteten under kommande månader.

Duncan Brock, chef på Chartered Institute of Procurement & Supply, konstaterar i en kommentar att det inte finns något uppsving i sikte.

"Med uppsägningar på den högsta nivån sedan september 2010 är sektorn fast i kvicksand och kommer att sjunka ytterligare. Lägre råvarupriser kan samtidigt ge en viss lättnad", uppger han vidare men påpekar att brutaliteten av inverkan från virusutbrottet inte kan underskatts. Han lägger till att brittisk byggsektor ännu inte har träffat botten.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -