RB
KRAFTIG PERMITTERINGSVÅG PGA CORONA - ENKÄT (NY) (Direkt)

2020-04-06 16:10

(tillägg: från stycke åtta)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Coronaviruset ger allt mer tydliga effekter på företagen, och vissa branscher ser ingen vändning.

Det visar Riksbankens uppdaterade företagsenkät. Drygt 65 industri-, bygg-, handels- och tjänsteföretag samt branschorganisationer har intervjuats under perioden 30 mars till 2 april.

Riksbanken konstaterar att pandemins utbrott i princip har påverkat alla delar av näringslivet på ett eller annat sätt och i vissa branscher helt förlamat verksamheten.

"Det förefaller som att de hårdast drabbade branscherna, som hotell, restaurang- och resebranschen samt fordonsindustrin, har nått botten men de ser ingen vändning uppåt inom den närmaste tiden", skriver Riksbanken.

De värst drabbade branscherna permitterar eller varslar i princip all personal och företag inom andra branscher gör sig också redo för personalneddragningar.

För en del företag gäller det att dra ned på kostnaderna så mycket det går för att överleva tills situationen blir bättre, för andra att spara på allt som inte är nödvändig för stunden för att förbättra sin finansiella ställning.

Företagen upplever att finansieringsvillkoren har försämrats, trots ökade lån och garantier från statens sida. Man uppger att det är dyrare att låna upp pengar på värdepappersmarknaderna och att banksystemets lånekapacitet är begränsad, vilket speciellt riskerar att drabba små och medelstora företag.

De stora industriföretagen som vanligtvis är aktiva på värdepappersmarknaderna uppger att tillgången på likviditet har blivit betydligt dyrare jämfört med situationen innan krisen. Åtgärder från myndigheter uppges inte heller ha underlättat situationen påtagligt.

Nyemissioner på den svenska certifikatmarknaden för kortsiktig upplåning uppges ha upphört vilket påverkar företagens likviditetsförsörjning. Några företag har emitterat obligationer med längre löptider och priset har blivit betydligt högre än tidigare.

Finansiering från banker finns via tidigare ingångna avtal men bankerna anför begränsningar i exponeringar mot branscher och företag som en motverkande faktor för mer utlåning.

Olika branschföreningar (såväl industri, handel och tjänster) uppger att de mindre företagen har en ännu svårare situation då de ofta inte har säkerheter för att få lån. Man efterlyser generösare lånevillkor från staten (ännu högre statliga lånegarantier). Bankerna kan ha svårt att bedöma ett stillastående företags återbetalningsförmåga och hinna behandla alla ansökningar i tid, framgår av enkäten.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -