RÄNTOR/VALUTOR
MINSKADE DÖDSTAL GER POSITIVT SENTIMENT (Direkt)

2020-04-06 10:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Minskade dödstal i New York och större europeiska länder som Italien, Spanien och Frankrike har bidragit till ett mer positivt sentiment.

"Med en väldigt tunn agenda globalt i dag ger det ett tillräckligt momentum för att hålla europeiska aktieindex uppe under måndagen", sade Jeffrey Halley, marknadsanalytiker på Oanda, till Reuters.

Yenen har tappat efter att japanska medier rapporterat att premiärminister Shinzo Abe kan utlysa undantagstillstånd på tisdagen för att stoppa en uppgång i antalet nya fall av coronavirus.

"Coronavirusfallen i Japan kanske inte når toppen på en månad så marknaden kommer tro att nu är det Japans tur. Undantagstillstånd är nödvändigt, men det här kan vara negativt för yenen", sade Masafumi Yamamoto, valutastrateg vid Mizuho Securities, till Reuters.

Japan väntas presentera ett stimulanspaket i två faser som svar på coronaviruset.

Paketet inkluderar bland annat bidrag till företag som påverkas av coronaviruset samt att skattebetalningar kan skjutas upp ett år. Dessutom ska fastighetsskatten sänkas till noll för mindre företag och drabbade hushåll ska få utbetalningar om 300.000 yen.

I ett utkast till stimulanspaket står att läsa att regeringen kommer att mobilisera "alla steg, inklusive finanspolitiska, penningpolitiska och skattepolitiska i respons på covid-19".

I utkastet står det vidare att regeringen kommer att samarbeta nära med Bank of Japan. Regeringen ska också säkra ett omfattande låneprogram, huvudsakligen utan ränta och säkerhet. Regeringen ska också använda sig av japanska utvecklingsbankens krislåneprogram.

I Storbritannien har premiärminister Boris Johnson, som för en tid sedan bekräftades smittad av coronaviruset, tagits till sjukhus. Pundet har tagit igen delar av nedgångarna mot dollarn och euron efter försäkringar om att han fortsätter leda regeringen trots att han tillbringat natten på sjukhus.

"När en stats- eller regeringschef drabbas på det här sättet kommer det oroa ägare av pund och tillgångar i pund", sade Masafumi Yamamoto.

Bidragande till oron i pundet var att den brittiska konstitutionen inte har någon formell ställföreträdare eller interimsledare som kan ta över om Boris Johnson av någon anledning inte kan fortsätta leda landet.

De svenska hushållens syn på bostadsprisernas utveckling har fått sig en kraftig törn av coronaviruset. SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till -20 i april jämfört med 47 i mars.

"Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i boprisindikatorn. Ännu har vi inte sett fallande bostadspriser i statistiken men det här visar att det är vad hushållen förväntar sig", sade SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

              måndag kl 10.35 (fredag kl 16.15) 
             ===================================
USD/SEK   10:1672 (10:1772)  EUR/USD    1:0794  (1:0786)
EUR/SEK   10:9744 (10:9755)  USD/JPY    109:12  (108:59)
Ty obl 2    -0,66   (-0,68)  Ty obl 10   -0,42   (-0,45)
US obl 2     0,26    (0,22)  US obl 10    0,65    (0,59)
Sv obl 2    -0,30   (-0,30)  Sv obl 10   -0,14   (-0,17)

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -