RÄNTOR/VALUTOR
MARKNADEN SER LJUS I SLUTET AV TUNNNELN (Direkt)

2020-04-06 16:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknadssentimentet var överlag positivt på måndagen. Italien rapporterade på söndagen det lägsta dödstalet i covid-19 på över två veckor. Även Frankrike såg lägre dödstal och i Tyskland föll antalet nya fall för fjärde dagen i rad.

Tyska räntor snuddade vid högsta nivån på en vecka och euron handlades sidledes.

"Med aggressiva åtgärder som social distansering och tester (och bra sjukvårdssystem) finns det ett ljus i slutet av tunneln", sade Erik Nielsen, chefekonom vid Unicredit i ett marknadsbrev.

I Sverige har totalt 477 personer har dött till följd av coronaviruset i Sverige. Det är en ökning med 76 jämfört med söndagen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell varnade vid den dagliga presskonferensen dock för att siffran ska tolkas försiktighet på grund av eftersläpning i rapporteringen under helgen.

Totalt 590 vårdas eller har vårdats i intensivvård och antalet IVA-fall ligger, enligt Tegnell, på konstant nivå sedan en tid tillbaka.

Han noterade också att viruset fortsätter spridas i snabb takt globalt, med 1,25 miljoner smittade och nära 70.000 döda.

"Vi ser fortfarande en omfattande spridning. USA står för de flesta nya fallen, i Italien syns en tydligt nedåtgående trend, kanske även Spanien, medan Sydamerika verkar ha fler fall", sade han.

Riksbankens uppdaterade företagsenkät visade att coronaviruset ger allt mer tydliga effekter på företagen, och vissa branscher ser ingen vändning.

Drygt 65 industri-, bygg-, handels- och tjänsteföretag samt branschorganisationer har intervjuats runt månadsskiftet mars/april.

Riksbanken konstaterar att pandemins utbrott i princip har påverkat alla delar av näringslivet på ett eller annat sätt och i vissa branscher helt förlamat verksamheten.

"Det förefaller som att de hårdast drabbade branscherna, som hotell, restaurang- och resebranschen samt fordonsindustrin, har nått botten men de ser ingen vändning uppåt inom den närmaste tiden", skriver Riksbanken.

De värst drabbade branscherna permitterar eller varslar i princip all personal och företag inom andra branscher gör sig också redo för personalneddragningar.

Företagen upplever att finansieringsvillkoren har försämrats, trots ökade lån och garantier från statens sida. Man uppger att det är dyrare att låna upp pengar på värdepappersmarknaderna och att banksystemets lånekapacitet är begränsad, vilket speciellt riskerar att drabba små och medelstora företag.

Statistik från arbetsförmedlingen visade att 12.733 personer blev varslade om uppsägning under förra veckan, vilket är 5.700 färre än veckan innan.

Sedan den 1 mars har sammantaget 49.500 personer som varslats om uppsägning.

"Varseltakten är fortsatt hög och nu ser vi att antalet nyinskrivna arbetslösa också börjar stiga markant", säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar i ett pressmeddelande.

Flest antal personer berörda av varsel arbetar inom hotell- och restaurangverksamhet, bemanning och handel, transport samt information och kommunikation.

Pundet tappade efter nyheten att premiärminister Boris Johnson, som för en tid sedan bekräftades smittad av coronaviruset, på söndagen togs till sjukhus. Därefter har lugnande besked kommits.

Boris Johnson väntas komma tillbaka till Downing Street inom kort.

"Marknaden drog snabbt de värsta tänkbara slutsatserna och antog att premiärministerns sjukdom skulle innebära en dysfunktionell regering, vilket inte var fallet givet att det fanns åtgärder på plats för att hantera ett sådant scenario", sade Viraj Patel, global valuta- och makrostrateg vid Arkera, till Reuters.

Dollarn stod stilla eller tappade mot flertalet valutor på måndagen utom yenen.

Japans premiärminister Shinzo Abe planerar ett stimulanspaket om 108.000 miljarder yen för att motverka konsekvenserna av coronaviruspandemin.

Vid en pressträff sade Shinzo Abe att han vill säkra att den ekonomiska aktiviteten kan upprätthållas så mycket som möjligt, och hans stimulanspaket kommer att inkludera över 6.000 miljarder yen i direkta utbetalningar till hushåll och företag.

Premiärministern sade också att vill utlysa nödläge i sju prefekturer, bland andra Tokyo och Osaka, från och med i morgon tisdag. Utlysandet av nödläge i Japan kommer dock inte leda till lika kraftiga nedstängningar som har skett i andra länder.

Enligt premiärministern behöver ett nödläge utlysas för att minska kontakterna människor emellan för att på så sätt minska virusspridningen. Det behövs eftersom antalet infekterade ökar snabbt och för att sjukhusen befinner sig i krisläge.

"FX-implikationen är svagare yen då Japans virussituation försämras och aktier studsar", sade Kit Juckes, makrostrateg vid Société Générale, till Reuters.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -