PLEDPHARMA
ORO KRING BIVERKNINGAR GER HÖGRE RISK I PLEDOX - VD (Direkt)

2020-04-06 14:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Forskningsbolaget Pledpharmas besked om att stänga Polar-studieprogrammet i fas 3, under det tredje kvartalet 2020, ökar risken kring läkemedelskandidaten.

"Risk/nyttoprofilen har ändrats och risken är högre nu", säger Pledpharmas vd Nicklas Westerholm till Nyhetsbyrån Direkt.

Tidigare i mars valde Pledpharma att pausa rekryteringen till studieprogrammet Polar. Detta beslut följde ett så kallat clinical hold från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA den 23 januari i år samt efter det besked från franska läkemedelsmyndigheten ANSM den 2 mars. Båda dessa händelser berörde vad bolaget beskriver som "några få observerade biverkningar relaterade till det centrala nervsystemet (CNS)".

Både den oberoende expertpanelen DSMB och ytterligare en oberoende extern utvärdering av dessa fall stöder att dessa biverkningar inte är relaterade till Pledpharmas läkemedelskandidat Pledox. DSMB:s råd kring de CNS-relaterade biverkningar var då det begav sig att fortsätta studien.

"Det stöds fortfarande både av oss och av DSMB", Nicklas Westerholm.

Det som nu har tillkommit är dock observationer av ett antal allvarliga allergiska reaktioner. Dessa händelser har observerats efter upprepad dosering med Pledox. I skenet av dessa observationer om allvarliga allergiska reaktioner valde DSMB att ge rådet att studieprogrammet skulle stoppas.

Allergiska reaktioner är inte ovanliga vid behandling med så kallad platinabaserade cellgifter som till exempel läkemedlet Oxaliplatin. Enligt litteraturen drabbas omkring 1-2 procent av patienter som behandlas med Oxaliplatin av allergiska reaktioner.

"Vi har inte mer än det", säger Nicklas Westerholm och påpekar att han inte har sett de oblindade resultaten för respektive behandlingsarm i studien utan enbart de totala antalet biverkningar i studieprogrammet.

"Även fast det inte är mer än i det totala antalet, 1-2 procent, kan det finnas en obalans mellan placebo och Pledox", säger Nicklas Westerholm.

Närmast kommer en uppföljningsperiod att följa med datainsamling från redan rekryterade patienter i Polar-studieprogrammet. Totalt sett har Polar-studieprogrammet rekryterat 590 patienter av de 700 som ursprungligen planerades. Den ena av två studier i programmet, Polar-A, färdigrekryterades i december 2019.

Med tanke på hur studierna var utformade kommer patienter som rekryterades i november ha slutfört sin cellgiftsbehandling ungefär i dag. Samtliga patienter i studien kommer sedan följas fram till augusti med planerade besök förutom dosering med studieläkemedlet Pledox.

"Vi kan generera väldigt robust data i det tredje kvartalet, vilket gör att vi kan utvärdera både säkerhet och effektivitet med en väldigt bra styrka i datan (power). Där kan vi då ta ett beslut om hur framtiden ser ut", säger Nicklas Westerholm.

Pledpharma har för närvarande hypoteser kring de allergiska reaktioner som observerats i Polar-studieprogrammet. Huruvida det blir aktuellt att gå vidare med Pledox eller inte baserar sig på hur starka de resultat från Polar-studieprogrammet blir vid sammanställningen under det tredje kvartalet 2020.

"Det blir en utmaning att få det godkänt på den här data vi genererar. Vad man kanske skulle se det som är en del av registreringsgrundande (pivotalt) paket", säger Nicklas Westerholm. "Vi har hypoteser runtom det. Sedan får vi också se vad data säger och hur mycket pengar vi vill lägga på det".

Är det försvarligt att gå vidare med Pledox i ett scenario där er hypotes om de allergiska reaktioner som observerats inte håller?

"Det blir väldigt svårt tror jag. Vi behöver kunna förstå och lindra (mitigera) det här", säger Nicklas Westerholm.

Är det spiken i kistan för Pledox om de här problemen inte kan lösas?

"Jag skulle inte till 100 vilja säga så", säger Nicklas Westerholm. "Allt beror på hur datan ser ut. Jag tror inte bara man kan hänga upp sig på det här. Låt oss säga att vi skulle visa en fantastisk effekt, då är det klart att man tolererar mer biverkningar. Så jag kan inte svara på om man måste lösa allergiska reaktioner eller inte. Det viktigaste här nu för oss är att få den här data och hur risk/nytta ser ut".

Pledpharmas andra projekt, Aladote, i klinisk fas bedömer Nicklas Westerholm inte påverkas av beskeden kring Pledox med tanke på den viktiga skillnaden i hur många gånger läkemedlet doseras.

"De allergiska reaktionerna ses inte förrän efter behandlingscykel fem i Polar-programmet. Det är viktigt eftersom Aladote bara ges en gång", säger Nicklas Westerholm.

Det är enligt Pledpharmas vd i dagsläget mer osäkert om när nästa studie med Aladote kan sättas igång med tanke på utbrottet av covid-19.

Med tanke på hur Pledox utvecklats uppger Nicklas Westerholm att de från bolagets sida kommer att lägga mer fokus på Aladote framöver.

"Resurs- och prioriteringsmässigt är det givetvis viktigt att samla in och utläsa data är givetvis viktigt, men görs till största delen av ett kontraktsforskningsbolag (CRO). Vi analyserar data. Om man tittar på mina resurser, som jag kontrollerar internt, kommer fokus vara på Aladote och driva det projektet", säger Nicklas Westerholm.

Med likvida medel om cirka 255 miljoner kronor vid utgången av det fjärde kvartalet har Pledpharma åtminstone kapital för att stänga ned Polar-studieprogrammet, inleda nästa studie med läkemedelskandidaten Aladote vid behandling av paracetamolöverdos samt generella bolagsändamål fram till slutet av 2021.

Pledox utvärderas för förebyggande av nervskador i samband med behandling med cellgifter mot tjock- och ändtarmscancer. Aladote utvecklas vid behandling av leverskador vid paracetamolöverdoser.

Sedan årsskiftet har Pledpharma-aktien tappat nästan fyra femtedelar av sitt värde. En större del av nedgången inträffade den 2 mars då beskedet kom att all dosering av Polar-studieprogrammet stoppas efter ett besked från den franska läkemedelsmyndigheten. Aktien var under denna dag ned nästan 36 procent. Den 23 januari då amerikanska FDA satte den amerikanska delen av studien på clinical hold föll aktien med 26 procent.

Strax efter klockan 14 på måndagen hade Pledpharma-aktien rasta med 34 procent till 4:40 kronor.

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


Egetis Therapeutics - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -