OPEC
KREML BEKRÄFTAR SENARELÄGGNING MÖTE TILL TORSDAG (Direkt)

2020-04-06 12:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kreml bekräftar att mötet med Opec senareläggs till på torsdag, rapporterar flera medier. Det extrainsatta mötet, som skulle ha ägt rum på måndagen, har skjutits upp på grund av "tekniska orsaker", enligt Ryssland.

Ryssland och Saudiarabien uppgavs på måndagsmorgonen vara "väldigt, väldigt nära" ett avtal om produktionsminskande åtgärder, enligt den ryske statsfondchefen Kirill Dmitriev, som var en av skaparna av samarbetet i Opec+. Moskva uppger sig nu vara redo att samarbeta med andra oljemarknadsaktörer för att stabilisera marknaden.

Samtidigt rapporterades det att mötet skjutits upp tills på torsdag, med anledning av att Opec avser införliva flera nya aktörer i den gemensamma produktionsminskningar som ska tackla den oljepriskrasch som blivit direkt och indirekt konsekvens av pandemikrisen.

"Jag tror att Ryssland, Saudiarabien, USA och ytterligare andra länder kommer behöva gå in för att ge stöd till marknaden och bidra med stabilitet i en värld som är på väg att gå in i den kanske värsta recessionen någonsin", sade Kirill Dmitriev till CNBC.

Internationella energiorganisationen IEA var dock ute under helgen och upprepade att de produktionsneddragningar som Opec+ står i färd med att avisera inte kommer att räcka på långt när för att stabilisera marknaden i ljuset av den efterfrågekrasch som vållats av covid-19.

Strax innan lunchtid på måndagsmorgonen handlades kontrakten för Brentolja ned med runt 5 procent.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -