LO
SVÅRT TA IN HUR SNABBT DET GÅR PÅ ARBETSMARKNADEN - HÅLLÖ (Direkt)

2020-04-06 11:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Arbetsförmedlingens veckostatistik visar att arbetslösheten ökade med närmare 15.000 personer förra veckan. Fortsätter nuvarande trend kommer arbetslösheten i maj att vara uppe över 10 procent.

Det säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är svårt att ta in hur snabbt det går nu. Nu kommer också hårda data på hur snabbt det går. Fortsätter arbetslösheten att öka med 15.000 personer i veckan kommer vi redan i mitten av maj att ha 10 procents arbetslöshet", säger han.

Han noterar att en tredjedel av de nya arbetslösa är i Stockholm.

"Stockholm är överrepresenterat, men vi se hur det börjar sprida sig över landet", säger han.

Torbjörn Hållö tillägger att det nu framför allt är grupper med svag anknytning till arbetsmarknaden som förlorar jobben, medan de som har en starkare anknytning i större utsträckning kan tänkas bli permitterade i stället.

"Egentligen är bilden ännu mörkare, eftersom många är permitterade för att deras arbetsgivare inte har någon nytta av deras insatser och inte kan betala deras löner", säger han.

Torbjörn Hållö säger att vad politikerna nu borde göra är att dels att göra systemet med permitteringar mer generöst och dels tillföra mer pengar till kommunsektorn.

"Då kan man åtminstone se till att de med fasta anställningar inte börjar bli arbetslösa och att kommunerna inte blir en ny krisbransch", säger han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -