JP MORGAN
ÖPPNAR FÖR INSTÄLLD UTD UNDER "EXTREMA FÖRHÅLLANDEN" (Direkt)

2020-04-06 15:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Till skillnad från de europeiska bankerna skulle det krävas "extremt svåra förhållanden" för att det skulle bli aktuellt för amerikanska JP Morgan att ställa in utdelningen, framgår av ett brev till aktieägarna från vd Jamie Dimon på måndagen. Det är första gången en större amerikansk bank öppnar för en sådan åtgärd i den aktuella pandemikrisen.

Om amerikansk BNP skulle falla med 35 procent, arbetslösheten katapultera upp till 14 procent och prognosen vara fortsatt negativ för kommande år så skulle JP Morgan tvingas till "svåra beslut", skriver Jamie Dimon.

Banken är inte immun och finansmarknadsstressen från den pågående pandemikrisen kommer bli kännbar, fortsätter vd:n.

"Vi vet inte vad framtiden bär med sig, men som minst räknar vi med att det kommer att bli en svår recession som kombineras med en finansiell stress som liknar den under finanskrisen 2008", skriver vd:n men hänvisar samtidigt till faktumet att banken visat sig väl rustad i Federal Reserves stresstester.

De europeiska sektorkollegorna har på bred front uppmanats av myndigheter och slutligen också den egna branschföreningen EBF om att det anses vara olämpligt att betala utdelningar mitt i brinnande pandemikris. Många europeiska banker har meddelat att utdelningsbeslut omprövas och att utdelningskapital hålls inne tills vidare för att säkerställa att kapitalbasen är stark nog för att bistå med den samhällsbärande funktionen i utlåningen av stödpaket som stater och centralbanker beslutat om.

På andra sidan Atlanten, där JP Morgan är största bank, har utdelningarna inte kommit i första ledet av krishanteringen. Likt många konkurrenter har JP Morgan beslutat att inte verkställa några nya återköp av den egna aktien i den rådande krisen. Utdelningarna har dock setts som säkra. De är generellt lägre än i Europa, där utdelningen är en av de få återstående attraktionskrafter för banksektorns tynande aktier.

De amerikanska bankernas aktier har återhämtat sig klart bättre än Europas, där eurokrisen slog hårt mot branschen och därefter politiska omvälvningar straffat börskurser via brexit och EU-bråk med några av de sydligt belägna medlemsländerna.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Citigroup - I dag

{point.key}

Wells Fargo - I dag

{point.key}

Morgan Stanley - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -