IMF
ÖKADE KVÄVEDIOXIDUTSLÄPP SPEGLAR ÅTERHÄMTNING I KINA (Direkt)

2020-04-06 16:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En måttlig förbättring i den ekonomiska aktiviteten i Kina speglas nu i dagliga satellitdata över koncentrationen av kvävedioxid i den lokala atmosfären.

Det skriver en grupp IMF-ekonomer i ett blogginlägg på måndagen.

De konstaterar att ökade kvävedioxidutsläpp är en signal om ökad aktivitet inom industri och transport (men samtidigt också en koncentration av luftföroreningar till följd av förbrukning av fossila bränslen).

"Efter en kraftig nedgång från januari till februari under den akuta fasen av pandemin har koncentrationerna ökat i takt med att antalet nya infektioner har minskat, vilket har låtit kina att gradvis lätta på de strikta restriktionerna", skriver IMF-ekonomerna.

Ekonomerna skriver att återhämtningen i Kina, om än begränsad, är uppmuntrande, och det antyder att begränsningsåtgärder kan vara framgångsrika för att kontrollera epidemin och bana väg för en återhämtning i den ekonomiska aktiviteten.

"Men det råder stor osäkerhet om den framtida banan för pandemin och en återgång för spridningen i Kina och i andra länder kan inte uteslutas", påpekar IMF-ekonomerna.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -