Hoodin
Hoodin kan påverkas av förslag att EU senarelägger ny lagstiftning för medicinteknikbolag med ett år (Finwire)

2020-04-06 13:27
Mjukvarubolaget Hoodin lämnar en ny uppdatering av hur bolaget påverkas av covid-19, enligt ett pressmeddelande. Bolaget kommenterade den 12 mars i ett pressmeddelande effekterna av covid-19.

Hoodint har arbetat med att anpassa både verksamhet och erbjudandet efter rådande situation.

Avseende medicinteknik lämnade den 3 april utredande utskott ett förslag till EU-kommissionen rörande lättnader för medicinteknikbolag avsende MDR2020. Det utredande utskottet föreslår att lagstiftningen skjuts fram tolv månader, då stora delar av branschen arbetar hårt för att bidra med insatser för att stoppa och lindra effekterna av covid-19. Beslut av EU-kommissionen väntas under april.

Hoodin har noggrant följt utvecklingen och förberett för ett scenario där MDR2020 skulle kunna få ändrade förutsättningar. Bolaget utgår från att EU-kommissionen kommer följa förslaget och därmed besluta om ett framskjutande där lagstiftningen träder i kraft den 26 maj 2021.

Hoodin bedömer att grundläggande behovet kvarstår avseende MDR2020 och post-market surveillance

"Vissa bolag kommer att skjuta arbetet lite framför sig men behovet kvarstår. Hoodin bedömer därmed att det finns ett fortsatt gott underlag för att leverera lösningar för att effektivisera post-market surveillance, men att den stora efterfrågan som var beräknad att ske våren 2020 nu istället kommer successivt under 2020 och 2021", skriver bolaget.

Många bolag har investerat mycket i förberedelser för att uppnå kraven och de bolagen behöver nu effektivisera och sänka de administrativa kostnaderna. Partners och bolag inom medicinteknik ser ett stort behov av att automatisera bevakning av information rörande marknad, teknik och regelverk. Hoodin har påbörjat arbetet med att adressera dessa behov med en licens anpassad för medicinteknik av market & regulatory insights.

Läkemedelsbolag har i likhet med medicinteknikbolag drabbats av covid-19 genom att informationsflödet ökat dramatiskt och ändringar kring lokala lagar och regelverk görs i väsentligt högre utsträckning nu än tidigare. Läkemedelsbolagen har även ett ökat behov av att effektivisera sitt arbete inom pharmacovigilance, vilket är branschens motsvarighet till medicinteknikbolagens post-market surveillance.

Hoodin avser att ta fram en lösning med en licens även för läkemedelsbolag avseende
market & regulatory insights. Arbetet kommer att ske simultant med att en lösning tas fram för medicinteknik. Hoodin kommer efter lansering av market & regulatory insights för läkemedelsbolag även att påbörja lansering av lösning för pharmacovigilance.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Hoodin - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -