ENLABS
SPÅR LETTLAND TF DRAR IN LICENSER ÄVEN FÖR ONLINESPEL (Direkt)

2020-04-06 07:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Enlabs bedömer att den lettiska spelmyndigheten kommer att ge samtliga licensierade operatörer en order att tillfälligt suspendera samtliga licenser för spel online. Finansiell påverkan är avhängigt tidsfaktorn, hur länge återkallandet kommer att gälla.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Till dess en order om licenssuspension verkställs kommer Enlabs verksamhet online att förbli öppen. Det tillfälliga återkallandet av licenser kommer förbli så länge det av den lettiska regeringen utfärdade undantagstillståndet i landet gäller, för närvarande till den 14 april 2020.

Av Enlabs samlade kostnader är ungefär 50 procent omsättningsbaserat och 50 procent utgörs av fasta kostnader, vilka kommer minimeras via ett kostnadsbesparingsprogram som omgående införs, samt via erhållande av statligt stöd.

"Enlabs bedömer att bolaget kommer vara vinstgivande även om verksamheten i Lettland stängs ned", heter det.

En nedstängning av både landbaserat- samt onlinespel skulle medföra stark press på andra aktörer som saknar geografisk diversifiering och Enlabs bedömer att detta kan leda till en konsolidering i marknaden, vilken då Enlabs avser att ta aktiv del inom, heter det.

"Enlabs har en mycket stark finansiell position, och kommer på lång sikt sannolikt att gynnas av den nuvarande turbulensen. En stor kassa och inga räntebärande skulder ger förutsättningar att överkomma den utmaning som den nuvarande globala krisen medför, och kunna komma ut ur densamma både skyndsamt och i en starkare position", skriver Enlabs.

Verksamheterna i Estland, Litauen, Finland och i övrigt går helt enligt plan och kommer fortsatt ges fullt fokus. Under en period av suspenderad licens, kommer Enlabs att genomföra en teknisk migration av verksamhet bedriven på Optibet.lv till sin egenutvecklade spelplattform.

"Detta kommer medföra en signifikativ förbättring av spelupplevelsen och generellt medföra genomgripande operationella förändringar medförande årliga kostnadsbesparingar om cirka en miljon euro", skriver Enlabs.

Vidare skriver Enlabs att arbetet med att lansera onlinespel i Belarus pågår enligt plan och bolaget räknar med " betydande utveckling" under innevarande kvartal.

"Argumentet från det lettiska parlamentet för införandet av tillfällig suspendering av licenser för onlinespel är att skydda personer som är finansiellt utsatta. Vår uppfattning är att det målet inte kommer att uppnås eftersom en suspendering av den reglerade marknaden kommer medföra att dörrarna öppnas för illegala operatörer", kommenterar Enlabs vd George Ustinov.

Bakgrund är att det lettiska parlamentet den 22 mars antog en lag om att tillfälligt dra in landbaserad spelverksamhet med omedelbar verkan. Lagen var dock oklar avseende spel online. Den 5 april presenterades ett tillägg om att lagen även skulle gälla spel online, och Enlabs räknar med att spelmyndigheten i landet kommer att utfärda order om att alla licenser för spel online ska suspenderas.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -