EMU
STÖRSTA FALL FÖR BYGG-PMI SEDAN FINANSKRIS - MARKIT (Direkt)

2020-04-06 10:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bygg-PMI för euroområdet föll till 33,5 i mars, från 52,5 i februari, den största nedgången sedan februari 2009. Nya order visade en kraftig nedgång.

Det skriver Markit i ett pressmeddelande.

"Nedgången i byggaktiviteten var bredbaserad inom euroområdet med den skarpaste nedgången i Italien. Tyskland rapporterar den minsta kontraktionen i bygg-produktion", skriver Markit som framhåller att tysk bygg-PMI trots allt visade på ett tydligt fall.

Från 55,8 i februari, som var den högsta nivån på drygt två år, sjönk det tyska bygg-indexet till 42,0 i mars. Huvudindexet är därmed på den lägsta nivån på sju år medan nya order föll i den snabbaste takten på tio år. Mars-siffran visar på att tyska byggbolag för första gången på nära fem år förefaller minska på antalet anställda, framhåller Markit.

"Byggbolag minskade på deras arbetskraftstal för första gången på nära fem år medan signalerna om framtida aktivitet ligger på de lägsta nivåerna sedan finanskrisen", skriver Markit.

Markit-ekonomen Bernard Aw konstaterar att för EMU som helhet sjönk sysselsättningen inom byggsektorn i en takt som inte setts på ett decennium medan bolagen samtidigt drar ned på inköpen av byggmaterial. Nedgången i inköp inom EMU var den skarpaste sedan byggindexet skapades för drygt 20 år sedan.

"Föga oväntat var affärsförtroendet rejält försämrat och euroområdets byggfirmor uttrycker en pessimism för första gången på nära fyra och ett halvt år", säger han i en kommentar.

Regionens sektor står inför utmanande tider framöver, särskilt om åtgärderna för att minska virusspridningen består, lade Bernard Aw till.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -