BÖRSEN
HOPP OM LJUSNING PÅ PANDEMIN GAV LYFT, OMXS30 +4,0% (Direkt)

2020-04-06 17:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg på måndagen där indikationer på avmattning i spridning och dödlighet av covid-19 på en del håll i världen gav stöd till framförallt cykliska bolag.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 4,0 procent till nivån 1.461. Aktier för närmare 21 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa steg DAX i Frankfurt 5,8 procent medan CAC40 i Paris var upp 4,5 procent.

I USA minskade tillväxttakten av antalet nya coronafall under helgen och i Italien och Spanien bromsade antalet dödsfall in.

Fordonssektorn har pressats hårt under coronakrisen som fått marknaden för nya fordon att bromsa in. På Stockholmsbörsen steg fordonsföretag i likhet med flera europeiska kollegor. Bilsäkerhetsbolaget Autoliv var upp 11 procent. Även Volvo syntes högt upp när aktien steg nära 8 procent. Utanför storbolagslistan steg också fordonsunderleverantören Haldex närmare 10 procent.

H&M, som presenterade kvartalsrapport på fredagen som var bättre än väntat, klättrade 11 procent. ABG Sundal Collier, SEB Equities och Carnegie var alla positivt överraskade av H&M:s första kvartal. Åsikterna om framtiden för klädjättens aktie var dock delad, där de två förstnämnda upprepade sina köprekommendationer medan Carnegie stod fast vid behåll.

ABG Sundal Collier justerade på måndagen även sin syn på Kinnevik som höjdes till köp (behåll) med en sänkt riktkurs till 198 från 235 kronor. Aktien var en av de bättre presterande med en uppgång på 7,3 procent till drygt 174 kronor.

Majoriteten av aktierna inom storbolagslistan noterades för uppgångar, med de båda telekomoperatörerna Telia och Tele2 som enda undantag. Telia var ner 1,6 procent och Tele2 1,2 procent. Långt ned i listan fanns även Essity, Swedish Match och Getinge.

Speloperatören Kindred adderade ytterligare 9,7 till fredagens uppgång på 6,5 procent efter en uppdatering för det första kvartalet som visade på en starkare sportbolsmarginal. Måndagens uppgång fick stöd av en höjd rekommendation från SEB till köp.

Sektorkollegan Enlabs hade en sämre dag och föll över 6 procent. Bolaget, som har sina huvudmarknader i de baltiska staterna, bedömer att den lettiska spelmyndigheten kommer att ge operatörer order att tillfälligt suspendera samtliga licenser för spel online.

Bambuser, som på måndagen meddelade två nya avtal varav det ena ett pilotavtal motsvarande 2,1 miljoner kronor med vad bolaget uppger vara ett av världens största skönhetsföretag, var upp dryga 11 procent.

Pledpharma rasade 34 procent efter att forskningsbolaget beslutat att stänga fas 3-studien av läkemedelskandidaten Pledox. Asarina Pharma gick i motsatt riktning och rusade över 20 procent. Analysfirman Redeye ger bolaget en 50-procentig chans till positivt utfall i fas 2b-studien av med läkemedelskandidaten sepranolone.

Sedana Medical som sett en ökad efterfrågan av hälsovårdsbolagets produkter i spåren av coronaviruset, räknar nu med en tillväxt på runt 90 procent i det första kvartalet. Aktien steg över 11 procent.

Spotlightnoterade Prebona har fått ytterligare beställningar från svenska återförsäljare för det nyligen lanserade desinfektionsmedlet Prebona Disinfect. Ordern omfattar desinfektionsmedel för drygt 4,5 miljoner kronor och aktien steg omkring 12 procent.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndag 6 april

Bildkälla: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Asarina Pharma - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Bambuser - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Kindred Group - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Egetis Therapeutics - I dag

{point.key}

Prebona - I dag

{point.key}

Sedana Medical - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -