VIRUS
UTEGÅNGSFÖRBUD I KINESISKA HENAN - ANDRA VÅG BEFARAS (Direkt)

2020-04-02 09:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Samtidigt som Kina står i färd med att försöka återgå till normalitet och starta upp ekonomin igen beordrades en region med 600.000 invånare i Henanprovinsen, närliggande till virusets initiala epicentrum i Wuhan, in i en ny karantän på onsdagen.

Invånarna i staden Jia, som ligger intill Hubeiprovinsen med huvudstaden och storstaden Wuhan där de första covid-19-fallen rapporterades i december, har getts order att stanna hemma.

De fall som utgör skälet till åtgärderna har konstaterats på ett lokalt sjukhus, där två läkare blivit smittade i kontakt med en kollega som tjänstgjort vid ett sjukhus i Wuhan under utbrottet. Trots 14 dagars karantän fördes smittan vidare, enligt South China Morning Post.

Karantänen bekräftades i sociala medier av lokala myndigheter: Ingen släpps in och ingen släpps ut ur området. Invånarna får inte gå till jobbet utan att myndigheter certifierat att arbetet är att betrakta som samhällsnödvändigt. Åtgärderna är en avspegling av de som gällde för stora delar av Kina under januari och februari.

Även i Wuhan har de senaste veckorna inneburit en gradvis återöppning av samhället, efter de två månaderna i närmast total karantän.

De fall som rapporterats av Kina utanför Hubei-provinsen, de senaste veckorna har i princip undantagslöst rört så kallade importfall - återvändande kineser från Europa och andra just nu hårt drabbade delar av världen.

En andra våg av viruset är en av många befarad konsekvens som uppstår om karantänsåtgärderna medfört att så kallad populationsimmunitet inte uppnåtts. Populationsimmunitet uppnås om en tillräcklig mängd av befolkningen - vanligtvis uppskattad till 50-70 procent - har haft smittan och blivit immuna.

Avseende Wuhan, som alltså varit svårast drabbat och där mer än hälften av de totala smittfallen i Kina rapporterats, är populationsimmuniteten blott 10 procent. Då vissa personer måste ges rörelsefrihet under karantänen för att kritisk verksamhet ska upprätthållas - exempelvis läkare - finns en betydande risk för att viruset kommer i en andra våg när karantänen lyfts. Hoppet står ändå till att karantänsåtgärder och så kallad social distansering ska kunna "platta ut kurvan" så att sjukvården inte överväldigas innan ett vaccin möjliggör populationsimmunitet.

En andra våg är dock inte att likställa med att viruset muterat och blivit dödligare, så som skedde med spanska sjukan efter första världskriget, en viruspandemi där mellan 50 och 100 miljoner dog. Covid-19 har enligt initiala studier visat sig ha en klart lägre mutationstakt än det H1N1-virus som smittade runt en fjärdedel av världens då omkring 2 miljarder människor och dödade mellan 50 och 100 miljoner under åren 1918-1920.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -