RÄNTOR/VALUTOR
VISS DOLLARFÖRSTÄRKNING EFTER SVAG JOBBSIFFRA (Direkt)

2020-04-02 16:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en rekordsvag start på ett nytt kvartal steg USA-börserna något på torsdagen trots illavarslande arbetsmarknadsstatistik. Oljesektorn fick stöd av ett stigande oljepris medan den norska kronan stärktes på valutamarknaden. Viss flykt till dollar märktes efter den veckovisa USA-jobbstatstiken. Samtidigt visade räntor beskedliga rörelser.

"Sentimentet förblir exceptionellt sårbart då investerare oroar sig över coronavirusets inverkan på ekonomi och marknader", sade Stephen Innes, strateg på Axicorp, till Reuters och lade till att ekonomer fortsätter att nedgradera sina estimat över makroutvecklingen.

Vid torsdagens stängning av svensk räntemarknad var kronan 6 öre försvagad mot dollar till 10:10 och netto oförändrad vid 10:98 mot euro från samma tidpunkt dygnet före. Norsk krona hjälptes av det stigande oljepriset och för dagen var förstärkningen cirka 15 öre mot euro till cirka 11:30.

Oljepriset hjälptes av att USA:s president Donald Trump sade att han tror att Saudiarabien och Ryssland når en överenskommelse i oljefrågan under de närmaste dagarna som kan sätta ett stopp för det pågående priskriget.

Valutastrategen Petr Krpata, på ING, framhöll för Reuters att den norska kronan är den minst likvida av G10-valutorna, varpå slagen upp och ned blir större.

Angående coronaviruset söker investerare svar på utbrottet i USA och vilken ekonomisk påverkan det har för landet. På torsdagseftermiddagen visade statistik att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA dubblades under den förra veckan till strax över 6,6 miljoner, mot snittförväntan om en smärre ökning till 3,5 miljoner. Goldman Sachs hade dock befarat en nivå vid 6 miljoner. Innan dessa senaste veckor låg rekordnivån omkring 700.000 personer en enskild vecka, enligt Marketwatch.

Capital Economics framhöll att statistiken pekar mot att den amerikanska arbetslösheten dragit upp till omkring 10 procent, mot 3,5 procent inför coronakrisen.

"När du tittar på den förra och denna veckas siffror och lägger ihop dem innebär det omkring 6 procentenheters ökning i april-arbetslösheten", sade Michael Gapen, USA-chefsekonom på Barclays, till Bloomberg News.

Challengers USA-varselstatisik för mars visade på en ökning om 267 procent jämfört med samma månad 2019. På fredagen väntas sysselsättningsrapporten för mars. Ett visst uppåttick i arbetslöshetsnivån till 3,8 procent är att vänta enligt Trading Economics konsensusprognos.

"Det är troligt att arbetslösheten stiger över nivåerna från 2008 och 2009 och kanske redan i april och om inte då så säkerligen i maj", sade Michael Gapen vidare.

Capital Economics framhöll att deras pessimistiska prognos om att den amerikanska arbetslösheten toppar på 12,5 procent nu snarare ter sig som optimistisk.

USA-börserna handlades, hjälpt av energisektorn, på plus efter den tunga onsdagen. Europabörsindexen fördes ned under noll på torsdagseftermiddagen sedan den veckovisa amerikanska arbetslöshetsstatistiken publicerats. Därutöver visade ISM:s index för coronadrabbade New York den svagaste nivån som hittills uppmätts för mars.

USA-räntorna var ned 1 till 2 punkter mellan onsdagens och torsdagens stängning av svensk räntemarknad. Mot på onsdagseftermiddagen stärktes dollar gentemot euro och delvis mot yen. Utöver coronakrisens effekt på amerikansk ekonomi granskade investerare även sådant som vilka eventuella förbättringar som kan märkas i Italien, där de dagliga dödstalen ser ut att lindras.

Sveriges regering meddelade att landets kommuner och regioner kommer att tillföras ytterligare resurser i år för att hantera effekterna av det pågående utbrottet av covid-19. Med detta tillskott på ytterligare 15 miljarder kronor under 2020 uppgår de samlade särskilda åtgärderna för att hantera utbrottet av covid-19 nu till cirka 100 miljarder kronor.

Svenska räntor uppvisade begränsade nettorörelser på torsdagen medan tysk tvåårsränta sjönk 1 punkt och tioårsräntan steg 3 punkter.

Finansinspektionen (FI) föreslog att banker ska ha möjlighet att ge alla nya och befintliga bolånetagare ett undantag från amorteringskrav, med hänvisning till spridningen av coronaviruset och dess effekter på svensk ekonomi. Undantaget gäller åtminstone till och med juni 2021.

"Det blir en sorts likviditetsstöd till hushåll som har bolån. Med tanke på att medianlåntagaren amorterar över 3.000 kronor i månaden är det klart att det kan få effekt på ekonomin och hushållens utrymme för konsumtion", sade Tor Borg, analytiker på Boverket, till Nyhetsbyrån Direkt.

Då kravet endast tillfälligt pausas tror han inte att undantaget får någon större effekt på bostadsmarknaden.

Den officiella norska boprisstatistiken för mars väntas på fredagen. I nästa vecka publiceras Mäklarstatistiks svenska siffror för mars medan Valueguards statistik kommer senare.

Till följd av det extraordinära läget har SCB beslutat att släppa en indikator över BNP-utvecklingen under det första kvartalet redan i inledningen av maj.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -