INTRUM
ANALYTIKER HAR OLIKA SYN PÅ COVID-19-UTMANINGARNA (Direkt)

2020-04-02 11:16

STOCKHOLM (Direkt) Analytiker har olika syn på hur kredithanteringsföretaget Intrum kommer att klara av utmaningarna i spåren av pandemin med covid-19 som har medfört en ekonomisk inbromsning på många håll i världen.

Handelsbanken Capital Markets delar kreditmarknadens oro och befarar marginalpress inom Intrums kredithanteringsverksamhet under de kommande kvartalen. Hög skuldsättning för bolaget är ett bekymmer, skriver Handelsbanken i den analys där rekommendationen sänks till sälj med riktkurs 120 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om tidigare under torsdagen.

"Det finns en tydlig påverkan på Intrums verksamhet i södra Europa (Italien, Spanien och Grekland) och Frankrike. Vi tror att indrivningen och intäkterna kommer att påverkas negativt under det första halvåret", skriver Handelsbanken som tror på en rejäl marginalförsämring med hänvisning till att Intrum har en relativt fast kostnadsbas.

Intrums kassaflöde kan visserligen förväntas gynnas av om bolaget minskar sina investeringar och får kassaflöde från fortsatt indrivning, men resultatet kommer att ta en smäll, enligt analysen.

Vidare noterar Handelsbanken att bankens vinstprognos för år 2020 på 19 kronor per aktie är långt under Intrums tidigare mål om en vinst per aktie på 35 kronor.

ABG Sundal Collier har dock en mer positiv syn. Analyshuset sänker visserligen sin riktkurs för Intrum från 293 till 225 kronor utifrån en förväntan om bland annat betydligt lägre intäkter för Intrum under andra kvartalet, samt högre kreditförluster under helåret. ABG upprepar dock sin köprekommendation och ser betydande uppsida i aktiekursen.

ABG framhåller att Intrum har god likviditet och betydande utrymme innan bolaget skulle bryta mot kovenanterna, alltså lånevillkoren.

Intrum-aktien var på torsdagsförmiddagen ned 3,6 procent till 120:40 kronor. Aktien har mer än halverats under 2020.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -